9 KASIM GÜNDEMİ

9 Kasım Haber Merkezi gündemi...

-Türk devleti, Efrîn zeytinlerini İspanya'ya satmak için çeteler ile ’yerel meclisler’e protokol imzalattı. Protokole göre 22 milyon dolar karşılığında zeytinler Ankara patentli ’meclisler’e devrediliyor.

-Son dönemlerde Türkiye lehine kararlar veren AİHM’in öz yönetim direnişleri sırasında Cizre’de yaşanan vahşetle ilgili duruşmalı davada vereceği karar, merakla bekleniyor.

-İsveç’te bir hükümet araştırmasının sonuçları, İsveç’in yerli halkı Samilere yönelik ırkçılık ve ayrımcılığın oldukça yaygın olduğunu, her üç Samiden birinin ırkçılığa uğradığını ortaya koydu.

-AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi’nin Mayıs 2019’daki seçimlerde liste başı adayı Manfred Weber’in AB Komisyonu Başkanlığı’na geçme ihtimali gittikçe güçleniyor. Weber şimdiden Türkiye’nin AB üyelik sürecini bitireceğini söylüyor.

-Avrupalı birçok parlamenter Yemen’de barışın sağlanabilmesi için taraflara çağrıda bulunurken, BM, milyonları ilgilendiren açlık sorununu gidermek için yardım programlarını genişleteceğini duyurdu.

-Çamuru tandıra dönüştürmek de, tandırda ekmek yapmak da zorlu bir iş. Ancak ortaya çıkardığı ürün için aynısı söylenemez. Tandır ekmeğinin unutulmaz bir tadı var. Her ikisi de binlerce yıllık bir kültürü temsil ediyor.

-Tamamı renkli ve kuşe kağıda basılı ilk Kürtçe müzik dergisi Ziryab yayın hayatına başladı.

-Son yıllarda giderek daha fazla ülkenin kullanmak istediği ‘katil robotların’ yasaklanması talebiyle uluslararası sivil toplum kuruluşları Fransa’ya çağrıda bulundu. Çağrıda, küresel kapsamda bir yasak için çalışılması istendi.