Çakmak: İktidar her alanda sıkıştı

Amed, Van ve Mardin belediyelerinin gasp edilmesini değerlendiren ÖHP İstanbul Eş Sözcüsü Serhat Çakmak, iktidarın her alanda sıkıştığını ve OHAL bitmiş olsa da Kürtler açısında OHAL’in hala devam ettiğini söyledi.

Yerel seçimlerde açık ara farkla belediyeleri kazanan Amed, Van ve Mardin’e atanan kayyumlara tepkiler devam ediyor. Üç kentte devam eden oturma, ses çıkarma eylemleri ve yürüyüşler batı şehirlerinde de devam ediyor.

Geçtiğimiz gün İstanbul’da avukatların Çağlayan Adliyesi’nde yaptıkları basın açıklamasına polis saldırmış ve avukatları darp etmişti. İzmir’de de aynı görüntüler yaşandı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Eş Sözcüsü Serhat Çakmak kayyumları ve yapılan eylemlere karşı saldırıları değerlendirdi.

KAYYUMLARIN HUKUKİ DAYANAĞI YOKTUR

Amed, Van ve Mardin belediyelerine atanan kayyumların hukuki hiçbir yanının bulunmadığını belirten Çakmak, seçimlerden hemen sonra daha mazbatalar verilmeden, İçişleri Bakanlığı’nın başvurmasının bunu kanıtı olduğunu söyledi.

Amed Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alınma gerekçelerinin ciddiye alınacak düzeyde olmadığını da belirten Çakmak, “Eşbaşkanlarla ilgili belirttikleri iddialara ilişkin yargılamalar devam etmekte ve tüm iddialar seçilmeden öncesine ilişkindir. YSK’nın seçilme engeli görmediği eşbaşkanların seçilmelerinden kısa bir süre görevden alınmalarının bu nedenle hukuki bir dayanağı olmayıp bu konuyu da hukuki argümanlarla açıklamak da bizi gerçeklerden uzaklaştıracaktır” dedi.

MİLLET İRADESİ GASP EDİLMİŞTİR

“500’e yakın HDP yöneticisinin gözaltına alınması da yine kayyum atamalarının hukuki dayanağını oluşturmak için yapılmışsa da bunun da hukuki dayanağı ve inandırıcılığı bulunmamaktadır” diyen Çakmak, bu uygulamanın anayasada düzenlenmiş olan seçme ve seçilme hakkına açıkça saldırı olduğunu ve millet iradesinin gasp edilmesinin demokratik hukuk devletlerine görülebilecek bir uygulama olmadığını da sözlerine ekledi.

KÜRTLER İÇİN OHAL HEP SÜRÜYOR

Kayyumların atanmasından sonra bir çok şehirde yapılan protestolara dönük saldırılara ilişkin de Çakmak şunları söyledi: “Kayyum atamalarını demokratik bir şekilde protesto etmek isteyen insanlar kolluk şiddetiyle karşı karşıya kalmış, ayrıca insanlar gözaltına alınmış ve günlerce gözaltında kalmıştır. İstanbul’da ve İzmir’de hukuk kurumları olarak yaptığımız basın açıklamalarına kolluk yine sert bir şekilde müdahale ederek İzmir’de onlarca meslektaşımızı gözaltına almıştır. Ayrıca birçok ilde 10, 15’er günlük toplantı ve gösteri yürüyüşleri valiler tarafından yasaklanmıştır. Mesele HDP olunca mesele Kürtler olunca OHAL sona erse bile OHAL uygulamaları devam etmektedir. Bu süreçte bunu tekrardan görmüş olduk.”

İKTİDAR HER ALANDA SIKIŞTI

Kayyumların beklenmeyen bir durum olmadığını da kaydeden Çakmak, “Sadece zamanı tam olarak kestirilemiyordu. Her alanda sıkışmış olan iktidar ya demokratikleşme adımları atacaktı ya da savaş konseptinin politikalarını devreye sokacaktı ki ikinci yolu tercih etti. Bu yüzden kayyum atamaları hukuki dayanağı olan bir idari işlem olmayıp tamamen siyasi bir hamledir. İktidarın Rojava’da meydana gelen gelişmelere bağlı olarak Türkiye’de iç siyasete yönelik yaptığı bir manevradır” diye konuştu.