Çanakkale Newrozu: Bu bahar farklı bitecek!

Çanakkale Newrozu’nda halklar, kirlenmiş düzeni değiştirip, hep beraber kazanılacağını söyledi, "Bu bahar farklı bitecek" mesajı verildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinen Azad ( TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) öncülüğünde “Her der Newroz, her dem azadî” ve “ Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla final Newroz’ları gerçekleştiriliyor. Final Newroz’larından biri olan Çanakkale’nin Esenler Mahallesi’nde Newroz ateşini yakmak için binlerce kişi toplandı.
Newroz’un gerçekleştirileceği alana, “Depremde yitirdiğimiz canları saygıyla anıyoruz” ve “Her der Newroz, her dem azadî” ve “ Newroz ateşiyle özgürlüğe” pankartları ile HDP ve Yeşil Sol Parti flamaları asıldı. Newroz’a katılan yurttaşlar boyunlarına sarı, kırmızı, yeşil renkli şallar asarak, ulusal kıyafetleri ve Amedspor flamalarıyla katıldı.
Newroz programına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve kentte bulunan çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı. Newroz, 6 Şubat depreminde ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.
Daha sonra Newroz programını sunan Ömer Filiz, Yılmaz Güney’in 1984 yılında Paris’te gerçekleştirilen Newroz’da yapmış olduğu konuşmanın Kürtçe’sini okudu.  
Newroz Tertip Komitesi Başkanı Turgut Haskan, bu seneki Newroz ateşini barış ve demokrasi için yakacaklarını dile getirdi. Haskan, “14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimden umutluyuz. Seçim bu halka barış ve özgürlük getirsin. Barışın ve özgürlüğün inşasını beraber kuracağız. Oyumuzu demokrasi, barış adına kullanacağız” dedi.

 ‘KİRLENMİŞ DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ’

Daha sonra konuşan Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Eşbaşkanı Muzaffer Dağtekin, Newroz’un barış, özgürlük, direniş ve zulme karşı başkaldırının günü olduğunu söyleyerek, Kawa’nın yaktığı ateşin halklara kurtuluşun yolunu gösterdiğini ifade etti. Dağtekin, “Bu ateşi daha yükseltmek için çalışmalıyız. Yaşadığımız felaketler bizlere bu düzenin ikiyüzlülüğünü gösterdi. Yaratılan her değerin parayla alınıp, satıldığını gördük. Bu çürümüşlük karşısında bizim yapmamız gereken şey bunun bir kader olmadığını haykırmak. 14 Mayıs seçimleri bunun bir aracı olmalı. Kirlenmiş düzeni değiştirmek zorundayız” dedi.
Daha sonra HDP ve Yeşil Sol Parti temsilcileri sahneye çıkarak halkı selamladı.  

'YENİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAK'

HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Burcu Özaydın da, iktidarın enkaz altında bıraktığı insanlar için bu sene Newroz ateşini yaktıklarını belirtti. Özaydın, “Bu halk acılarını direnişe döndüren bir halk. Faşist iktidarın katlettiklerinin hesabını soracağız. Kemal Kurkut’un, Deniz Poyraz’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın, Tahir Elçi’nin faşist rejimin katlettiği her canın hesabını soracağız. Dünyada erkek egemen sistemin susturduğu, tecavüz ettiği, öldürdüğü kadınların isyanı artık ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganı ile tek ses oldu. Bugünün Dehak’larına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye söyledi.
Cezaevindeki siyasi tutsakların durumuna dikkat çeken Özaydın, “Direngen, onurlu, bir bir gider bin geliriz diyen, küllerimizden yeniden doğarız diyen Kürtler, Türkler, Rumlar, Ermeniler, Aleviler, kadınlar, LGBT+’lar, işçiler, köylüler ile birlikte özgür yaşamı kuracağız. Tohumlarımız yeniden yeşerecek. Bu bahar faşizme karşı zaferimizin ve kadın devriminin baharı olsun” diye konuştu. Ardından konuşan HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kınıç, 2023 Newrozu’nun halklar açısından yeni bir başlangıç olacağını söyleyerek, cezaevindeki tutsaklara selam gönderdi.
Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü İclal Gitmez de, bu sene depremde yaşamını yitiren yurttaşlar için hala yas içinde olduklarını dile getirerek, sistem değişmedikçe insanların katledilmeye, sorunların yaşanmaya devam edeceğine dikkat çekti. İclal, “Yaşam alanları güvende değil. Üretim yok. Çevremiz hükümetin desteğiyle talan ediliyor. Rant, talan sürüyor. İktidarı hep birlikte değiştirmeliyiz. Biz ekolojik ve barışçıl düzeni kuracağız. Her türlü şiddete maruz kalan biz kadınlarız buradan sizlere söz veriyoruz, kadınları ilgilendiren yasaları uygulayacağız. Hep beraber başaracağız” dedi.

'BU BAHARIN SONU FARKLI KAPANACAK'

HDP Milletvekili Hüda Kaya, Newroz’un halkı gücüne güç katmasını, ruhunu canlandırmasını temenni ettiğini dile getirdi. Kaya, “Bu baharın sonunu halkımız farklı kapatacak. Kazakistan’daydım oradaki Newroz programına denk geldik ve onların kutlamasını gördük. Buradaki kutlamaya bakıyoruz kırmızı mont giyen çocuk, sarı şemsiyesi olanlar alınmadı, renklere düşmanlık bitmedi, utanç manzaralar bitmedi. Newroz 14 ülkede kutlanıyor. Ama bizim ülkemizde Newroz denildiğinde tüyleri diken diken eden zihniyetle karşı karşıyayız. Biz bu ülkenin insanıyız hep birlikte barış içinde yaşamak istiyoruz. Newroz’un huzura dönüşmesinden bir iktidar neden rahatsız olur? İnsanın yüzünün gülmesinden rahatsız olan bir iktidarla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.  
İktidarın 20 yılda çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu kaydeden Kaya, “Halkımızın dayanışması, iradesiyle 14 Mayıs’ta tarihin çöplüğüne atılacaklar. Ama eğer rehavete kapılırsak gücümüzü zayıflatırsak 14 Mayıs’ta telafisi olmayan bir Türkiye’ye kapı açılacak. Cezaevinde tecrit edilen binlerce insanın en insani hakları yerine getirilmiyor. AKP’nin karanlığına karşı insanlık dayanışması göstereceğimize inanıyorum. Elimizi taşın altına koymak zorundayız. Bu topraklarda hep beraber barışı soluyacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Barış Annesi Yıldız Kılıç ve Newroz’a katılan halk tarafından Newroz ateşi yakıldı.
Newroz, Sanatçı Azad Bedran’ın satranlarıyla son erdi.