İki yılın sonunda tedaviye başlandı ama durumu ağır…

İki yıldır epilepsi hastası olan hasta tutsak Selami Keleş AYM başvurusu sonrasında tedavi altına alındı. Fakat durumu ağırlaşan Keleş, tek başına ayakta duramıyor ve çok fazla kilo kaybetti.

Hasta tutsaklar sorunu, OHAL’le birlikte cezaevleri koşullarının daha da kötüleşmesiyle ciddi bir hal aldı. İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre cezaevlerinde, 228’i ağır olmak üzere toplam 578 hasta mahpus tahliye (infazının ertelenerek) edilerek tedavi olmayı bekliyor.

Yakın bir zamanda ise İzmir Şakran T Tipi 4 No’lu Cezaevi’nde kaldığı sırada lösemiye yakalanan ancak tedavisi zamanında yapılmayan; cezasının bitmesine ise 10 ay kala tahliye edilen Nihat Baymiş hayatını kaybetti.

İKİ YILDIR EPİLEPSİ KRİZİ GEÇİRİYOR

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve epilepsi hastası olan Selami Keleş de bu hasta tutsaklardan sadece biri. Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında verilip kesinleşen hapis cezasının infazı nedeniyle, yaklaşık 6 yıldır Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Selami Keleş, 2 senedir her gün, 5 ile 10 dakika arasında değişen epilepsi krizleri geçiriyor. Keleş epilepsinin yanı sıra şizofreni belirtileri de gösteriyor. Ayakta kalma ve konuşma güçlüğü çeken, nöbetler sonrasında yaşananları hatırlamayan Selami Keleş’in tedavisi ise şimdiye kadar ayakta ve kısa süreli yapılarak sağlandı.

Hastalık süresince koğuş arkadaşları tarafından başında nöbet tutularak korunmaya çalışılan Selami Keleş’in son 5-6 aylık süreçte saldırganlaşmaya başlayıp, bir tutukluyu bıçaklamaya çalışmasıyla diğer mahkûmların da hayati tehlikesi ortaya çıktı.

6 AY ÖNCEKİ RAPORA GÖRE KARAR

Keleş’in en son kapsamlı muayene ve tetkikleri 6 Nisan 2017’de sevk edildiği Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Adli Tıp Uzman Kurulu'nda yapıldı. Fakat her geçen gün durumu ağırlaşan Selami keleş için 27.09.2017 tarihinde Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı İlamat ve İnfaz Bürosu’na infazın ertelenmesi için başvuru gerçekleştirildi. Keleş’in durumunun ağır olduğu, kriz anında kafasını duvara vurarak kırdığı, tırnakları ile duvarı aşındırmaya çalışması sebebiyle parmaklarının yaralandığı; hayali kişiler ile konuştuğu, kriz sonrası hiçbir şey hatırlamadığını, saldırgan davranışlar sergilediği ve refakatçi olmadan muayeneye götürüldüğü belirtilerek yapılan ceza infaz erteleme talebi, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 ay önce verilen rapora dayandırıldı. Talep, “Cezaevi koşulları yaşamı için tehdit oluşturmayacağı ve yaşamını tek başına sürdürebileceği” iddiasıyla ret edildi.

KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYOR

Bu süreçte hastalığı nedeniyle avukat görüşüne çıkamayan Selami Keleş, ayakta kalamayıp aynı zamanda konuşma güçlüğü çekti. Avukatlar Keleş’in konuşunca da anlamsız kelimeler kullandığını ve anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde her hangi bir cümle kuramadığı için cezaevi idaresi ile de iletişim sağlayamadığını belirtiyor. Son olarak 2017 Aralık ayında Selami Keleş’in durumunu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasından sonra cezaevi harekete geçti ve hasta tutsak, İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tutuklu bölümüne yatırıldı.

AYM BAŞVURUSU SONRASI HAREKETE GEÇTİLER

Avukatı Banu Güveren’in aktardığı bilgiye göre durumu daha da ağırlaşan yapılan Anayasa Mahkemesi başvurusu sonrası hastaneye kaldırılan Selami Keleş’in hareketleri çok kısıtlı ve tek başına neredeyse yürüyemiyor. Ayrıca konuşma ve algılamasının oldukça zayıf hatta nerdeyse yok gibi olduğunu söyleyen Güveren, Keleş’in çok fazla kilo kaybettiğini de aktarıyor. Keleş şimdi hem nöroloji hem de psikoloji bölümünde muayene ediliyor, ancak tam olarak konulmuş bir teşhis yok. Şimdiye kadar tedavisi revirde yapılan Keleş ilk kez kapsamlı doktor kontrolüne alınsa da durumu ciddiyetini koruyor.