‘İşçi fabrikaya girmemeye kararlı’

Üç sendikanın imzaladığı Metal İş kolundaki TİS’ten sonra eyleme çıkan Mersin’deki ÇİMSATAŞ metal fabrikası işçileri, işveren tarafından tehdit edildi, 12 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin eylemi devam ediyor.

Metaldeki Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş tarafından ortak şekilde imzalanmasının ardından Mersin’deki ÇİMSATAŞ metal fabrikası işçileri, 12 Ocak’ta iş bırakarak, 24 saati aşkın bir sürede fabrika içerisinde eylem yaptı.

Sonrasında çevik kuvvet ekiplerinin zoruyla fabrika dışına çıkarılan işçiler, eylemlerine devem etti. İşçiler eylemlerine devam ederken patron tarafından gönderilen telefon mesajlarıyla önce eylemleri ‘yasa dışı’ olarak nitelendirildi. Daha sonra işçilere yine patron tarafından: “… İşyeri işgaline dönüşen yasa dışı eyleminiz nedeniyle işyerimizde günlük 5 milyon TL tutarında oluşan zarar ile doğacak her türlü zararın sizlerden tazmini yoluna gidileceğini ve gerekli cezai yaptırımların uygulanacağını duyururuz” şeklinde tehdit mesajları da geldi.

Birleşik- Metal Sendikası’na bağlı 700 civarında işçi şu an eylemde ama diğer yandan sendikaya dair de eleştirileri var. Hem Mersin ÇİMSATAŞ işyeri baş temsilcisi Mehmet Kurt ile hem de sendikanın yaptığı son yazılı açıklamaya tepkili ve adını vermek istemeyen bir işçi ile konuştuk.

‘DİRENİŞİMİZ DEVAM EDİYOR’

Birleşik- Metal İşyeri Baş Temsilcisi Mehmet Kurt’un ANF’ye aktardığına göre 12 kişi telefon mesajı ile işten çıkarıldı.

ÇİMSATAŞ’ta hem patronun dayatmaları hem de mobbing uygulamaları, 700’e yakın işçinin iki gündür tüm baskılara karşı direnmesinde önemli bir rol oynuyor. ANF’ye konuşan Mehmet Kurt, yaşananları şöyle anlatıyor: “Bizim temel problemimiz başta ÇİMSATAŞ işvereninin, yönetiminin ve buradaki teknisyenlere kadar işçiye uyguladığı baskı ve mobbing. İnsanlık dışı baskılar ve mobbingden dolayı buradaki işçi arkadaşlarımız artık bıktı. 12 Ocak’ta imzalanan sözleşmede de istenilen rakamlar alınamadı. O da zaten dolan bardağın son damlası oldu ve taştı. Burada 700 işçi var, tamamı dışarıda. Fabrika üretim yapmıyor, üretimi komple durdurduk. Önceki akşama kadar fabrika içindeydik fakat dışarı çıkarıldık. Ayrıca 12 arkadaşımız da işten atıldı ama isterse 120 kişiyi çıkarsınlar, biz kaç kişi çıktıysak o kadar kişi geri gireceğiz. Direnişimiz devam ediyor. Şu an ben baş temsilciyim, işçiye ‘hadi fabrikaya üretim için geri giriyoruz’ desem işçi girmez.”

Sendikanın tutumunu sorduğumuz Kurt şunları da ifade ediyor: “Sendika imzaladığı sözleşmeyi sonuçta sadece buradaki iş yerine göre yapmaz. 40 tane fabrika var bizim dışımızda. Eğer yüzde 99 memnunsa sendika oraya bakar. O yüzden sendikaya gelip bize destek olun gibi bir talebimiz yok. Biz kendi direnişimize devam edeceğiz.”

BİRLEŞİK- METAL’DEN AÇIKLAMA

İşçiler fabrika önündeki eylemine devam ederken Birleşik Metal’den MESS ve Mersin’e dair bir yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada Mersin ÇİMSATAŞ’a dair şunlar deniliyor: “Mersin ÇİMSATAŞ’ta işyeri özelinde ortaya çıkan kimi taleplerin, imza altına alınmış grup toplu iş sözleşmesini tanımayarak, adeta yeni bir toplu iş sözleşmesi talebinin gündeme getirilmesi, mevcut grup sözleşmesi düzeni ve sendikal işleyiş açısından mümkün olabilecek bir durum değildir. İşletimsel sebeplerden kaynaklanan ve üyelerimizin mağduriyetine neden olan uygulamalar, sendikamızın ve ÇİMSATAŞ işçilerinin birlikte mücadelesiyle mutlaka düzeltilecektir.”

‘SENDİKANIN AÇIKLAMASI UTANÇ VERİCİ’

ANF’ye konuşan ve adını vermek istemeyen bir ÇİMSATAŞ işçisi ise Birleşik-Metal’in yaptığı açıklamaya tepkili: “Sendikanın yaptığı açıklama utanç verici. Şu an yoldan geçen kamyonlar bile bize destek veriyor. Onun dışında sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerden insanlar gelip bize destek olmaya çalışıyor. Bu kadar destek varken sendikanın açıklaması gerçekten utanç verici.

12 arkadaşımızı atmaları, grev kararımızı daha da sertleştirdi. O mesajın 12 işçiye atılmış olması önemli değil, 1 kişiye dahi atılsa 700 kişi olarak üstümüze alıyoruz. Taleplerimiz yerine gelse de o 12 arkadaşımız işe geri alnımdan biz de fabrikaya girmeyeceğiz. Biz taleplerimizi TİS’den önce sendika iş yeri temsilciğimiz aracılığıyla zaten genel merkezdeki TİS komisyonu toplantısında dile getirdik. Telaffuz edilen rakamın düşük olduğunu ve istediğimiz rakamı ilettik. TİS komisyonu toplantısından sonra Sendika Genel Başkanı fabrikayı ziyarete geldiğinde bizler ÇİMSATAŞ işçisi olarak kendisine büyük tepki gösterdik. Zaten geleceğine de pişman oldu. Buraya geldiğinde de taslağın revize edilemeyeceğini söylemişti. Sonrasında biliyorsunuz ki 12 Ocak gecesi, yüzde 27 gibi bir rakama imza atıldı. Zaten o gece, gece vardiyası işçileri tepki olarak 2 saat iş bıraktı. Fabrika Genel Müdürü gece oraya gelip ısrar edince üretim devam ediyor. Sonrasında gece vardiyası ve tüm vardiyadaki işçilerden görüş alınıp grev kararı çıkmasıyla eylemimiz başladı.”

‘YERİMİZE BİRİNİ BULAMAZSAK TUVALETE BİLE GİDEMİYORUZ’

ÇİMSATAŞ işçisi, hem sundukları 7 maddelik ek protokolün kabul edilmesini hem de çalışma koşullarının düzeltilmesini istediklerini vurguluyor: “Biz tozun toprağın içinde çalışıyoruz, hasta bir yakınımız olsa izin alamıyoruz ‘başkası götürsün’ diye cevap veriyorlar. Bir arkadaşımızın babası hastalandı, izin istedi önce vermediler, hastalığını ispat et dediler. Sonra sendika araya girince izin verildi ama çocuk gidene kadar babası hayatını kaybetti. Bize bu muamele reva görülüyor. Çalışma koşullarımız çok ağır, yerimize birini bulamazsak tuvalete bile gidemiyoruz. Çalışma ortamı sağlık açısından berbat. Ayrıca TİS, bardağı taşıran son damla oldu.”

ÇİMSATAŞ İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

Metal iş kolunda 130 binden fazla işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş tarafından ortak olarak imzalandı. TİS’e göre işçi ücretlerine ilk 6 ayda yüzde 27,44, ikinci 6 ayda ise enflasyon korumalı yüzde 30 zam yapılacak. Fakat bu rakamların gerçek enflasyonun altında kalması birçok tepkiye de yok açtı. İşçi fabrikaya girmemeye kararlı.

ÇİMSATAŞ işçilerinin 7 talebi var:

1. Yapılan sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27'ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilmesi ve ikinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılması,

2. Mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlenmesi,

3. İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsaması,

4. Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılması,

5. Kıdem farkı ödenmesi,

6. Ara dinlenme ve çay molası verilmesi,

7. Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesi.