İstanbul Köstebek yuvasına döndü

İstanbul'da metro çalışmaları ile birlikte yüzlerce rezidansında yapıldığına dikkat çeken İstanbul Kent Savunması Üyesi Eymen Demircan, "İstanbul artık bir Köstebek yuvası oldu" dedi.

Tarihi dokusu ve doğası tahrip edilen ve gün geçtikçe betonların arasında eriyen İstanbul'un rant çilesi bitmiyor. 4 farklı noktadan yapılan metro çalışması şehri adeta köstebek yuvasına çevirdi. Kayıt dışılarla beraber nüfusu 20 milyon insanı bulan İstanbul'daki çalışmalar hizmet değil rant. Her metro istasyonu çalışmasının yanı başında yüksek katlı binalar ve rezidansların inşaatları var. Bazı rezidanslar da bitmiş durumda.

Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattının Mahmutbey durağında 5 rezidans, Alibeyköy durağında 5. Levent adında büyük bir alana site yapılıyor. Yerel seçim tartışmalarının da gündemde olduğu bu günlerde İstanbul Kent Savunması Üyelerinden Eyman Demircan, metro çalışmalarını ve İstanbul’un betonlaşmasını ANF'ye anlattı.

METRO ÇALIŞMALARI RANTIN EN BÜYÜK SERMAYESİDİR

İstanbul’u AKP belediyeleri inşaata çevirdiğini söyleyen Demircan, hem demiryolu hem de toplu taşımanın rantın bir parçası haline geldiğini belirtti. “İstanbul’da karayolunun gittiği yere rant gidiyor” diyen Demircan, “Bunun önemli bir örneği 3. köprü oldu. Oraya yapılacak olan yeni sitelerin, yeni yerleşim yerlerinin inşaat piyasasına bir sermayedir” dedi. AKP’nin metro hatları yapımını uygulanan rantın en büyük payı olarak gördüğünü de ekleyen Demircan, yapılan reklamlarla da bu rantın meşrulaştığını söyledi.

ULAŞIM İLE RANT İÇ İÇE GEÇTİ

Metro çalışmalarına ‘Trajikomik’ tanımını yapan Demircan, yapılan metro reklamlarına değinerek, şunları söyledi: "Metrolar artık dairelere değil rezidanslara çıkıyor. İstanbul’da rezidanslara özel yollar yapılıyor. Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın bir sözü vardı: ‘Biz ulaşım projelerini, metro projelerini seçerken rantı yükselt, yani yeni yapılacak sitelerin olduğu yerlere yapıyoruz ve siz de bunun değerini bilin’ dedi. Ulaşım ile rantın iç içe geçtiğini itiraf etti. Ulaşımın halk için değil aslında sermaye için yapıldığını söyledi ki öyle de oldu” sözlerini kullandı.

AKP hükümetinin İstanbul’a ihanet ettiğini kaydeden Demircan, İstanbul’da bulunan ve sermayesi büyük oranda olan alışveriş merkezlerine metro çıkışlarının yapıldığına dikkat çekti. "İşten yorgun çıkan orta halli bir yurttaşın neden iş çıkışı evine gitmek yerine AVM’ye gitmeyi tercih etsin" diye soran Demircan, AVM’lerin yine yüksek gelirli insanlar için yapıldığına vurgu yaptı.

AĞAÇLAR DEVRİLİYOR

Ortada ciddi bir tezatlığın bulunduğu anlatan Demircan sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul’u boydan boya metro ile donatmaya çalıştılar ama yapmış oldukları bu metro çalışmaları akabinde yeni yeni siteleri de beraberinde getirdi. Ortada çok ciddi bir tezatlık var çünkü aslında metro olan yere binalar yapılması gerekirken binaların olduğu yere metrolar yapılıyor. Böylelikle kendi yapmış oldukları siteleri, rezidansların da satışını yapmak istediler. Görüldüğü gibi metro inşaatları durduruldu ve kamuoyuna çok fazla yansımasa da. Binlerce işçi işinden edildi ve yapılan bu gayrimenkuller satılamıyor. Şehir köstebek yuvasına döndü."

Doğanın da ciddi tahribatlara uğratıldığını belirten Demircan, istasyonların yapılacağı yerlerde bulunan ağaçların kesildiğini ve bu ağaçların istasyonların üzerine yapıldığını kaydetti. Kökleri betonlara uzanan ağaçların zamanla devrildiğini de belirten Demircan, Kadıköy’de böyle bir vakanın yaşandığını aktardı. 2019 yılında yerel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Demircan, halkın bunları görerek hareket etmeleri gerektiğini kaydetti.