İsveç Merkez Partisi: Türkiye'nin Efrîn'e saldırıları son bulmalı

İsveç Hükümeti'nin 2018 yılı dış politika deklarasyonunun parlamentoda tartışılması sırasında söz alan Merkez Partisi Dış Politika Sözcüsü Kerstin Lundgren, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarının durdurulmasını istedi.

Hükümetin son dört yıl içinde uyguladığı feminist dış politika olarak adlandırdığı dış politikanın başarılı olmadığını örnekler vererek anlatan Lundgren, uygulanmasını istediği liberal feminist politikanın baskıcı rejimlerin muhalifleri tutukladığında, insan haklarını ihlal ettiğinde ve lgbt bireylerine baskı uyguladığında tutum almayı gerektiğini belirtti.

Lundgren, İsveç'in özgür medya, insan hakları ve uluslararası hukuku desteklemesi gerektiğini belirttikten sonra Türkiye'nin Kürtlere yönelik saldırılarına şu ifadelerle tepki gösterdi.

“Baskı ve çatışmalar durdurulmalı ve sorumlular yargı karşısına çıkarılmalı. Suriye'deki pek çok tarafın katıldığı savaş neredeyse 8. yıla girecek. İsveç'in de desteklediği DAİŞ'e karşı mücadelede belirli başarılar kazandı ama özgürlük ve uzlaşmaya yol açan bir barışla sonuçlanmadı. Son haftalarda olanlar savaşın bölgede nasıl yayılma riski taşıdığını gösteriyor. Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere saldırıları protesto edilmeli ve son bulmalı.”

Lundgren, bölgedeki tüm aktörlerin savaşın daha da yaygınlaşmasına yol açacak girişimlerden kaçınmaları gerektiğini de söyledi.