Önergelerle Şırnak’ın durumu...

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz meclise geldiklerinden bu yana yaptıkları ve önümüzdeki süreçte yapacakları çalışmalara ilişkin konuştu.

24 Haziran seçiminin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) çalışmalarına hızlı başladı. Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz bu süre içinde yaptıkları ve önümüzdeki süreçte yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Şimdiye dek genel kurula 5 soru önergesi verdiklerini ifade eden Kaçmaz, “Cizre-Silopi yoluna ilişkin verdiğimiz önergede ifade ettik. Bu yollar onlarca yıldır ihaleye çıkmasına rağmen tadilatları ve bakımları tamamlanabilmiş değil. Bu yollarda hiçbir yenileme yapılmamış olması, önlemler alınmaması ve yollarda bulunan birçok çukurdan kaynaklı her yıl onlarca yurttaşımızı trafik kazasında yitiriyoruz” dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEK

Yine bölgede özelleştirme ile beraber iyice büyük bir sorun haline gelen elektrik kesintilerine ilişkin bir önerge sunduklarını belirten Kaçmaz, “Bununla beraber bölge de yaz aylarında yaşanan mevsimsel sıcaklığı da göz önüne alarak çiftçilere uygulanan yüzde 65 devlet desteğinin yanı sıra faturaların bir kısmını karşılamasını önergelerimizde belirttik” şeklinde konuştu.

Kaçmaz, “OHAL’in kalkması ile birlikte il ve ilçelerde bulunan kontrol ve arama noktalarına ilişkin de soru önergemizi verdik. Bu noktalarda halka yapılan taciz, tehdit ve hakarete varan konuşmaların yaşanması halkı fazlasıyla bezdirmiş. İnsanımıza yapılan farklı bir işkence metodu olan bu noktalarda uzayan trafik kuyruğunda ise birçok olumsuz durumda yaşanıyor” dedi.

‘SORUYORUZ’

Cudi ve Gabar dağlarında uzun süredir yaşanan yangınlara ilişkin de bir önerge verdiklerini belirten Kaçmaz, “Bu yangınların ekolojik anlamda yarattığı tahribat ise inanılmaz büyük bir boyuta ulaşmış durumda. Yunanistan için hazır bekletilen yangın söndürme uçaklarının Cudi ve Gabar’daki yangınlarda neden kullanılmadığını soruyoruz” şeklinde konuştu. Kaçmaz, bu yangınlara askeri operasyonların neden olduğunu ve ancak askeri yetkililerin izin verdiği ölçüde müdahale ettiği bilgisine ulaştıklarını sözlerine ekledi.

“Cizre’den geçen Dicle Nehri’nde her sene ortalama 10 kişi boğularak yaşamını yitiriyor. Havanın 45 dereceyi bile aştığı bu dönemlerde halk için serinleyebileceği güvenli havuzlar olabilirdi. Ya da nehir kenarında bulunacak cankurtaranlar olabilirdi” diyen Kaçmaz, bu soruna ilişkinde önergelerini meclise verdiklerini belirtti.

Şimdiye dek verilen önergelerin dışında birçok soruna ilişkin de araştırmalarının sürdüğünü ifade eden Kaçmaz, önümüzdeki süreçte ise şu sorunları meclise taşıyacaklarını dile getirdi:

‘EN FAZLA TÜMÖR BU BÖLGEDE ÇIKIYOR’

“Verdiğimiz bu önergeler bölgede yaşanan sorunların çok küçük bir kısmını oluşturmakta. Bunların yanı sıra birçok konu üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzde süreç için gündemimize aldığımız konular arasında bölgede bulunan termik santraller var. Yapılan araştırma göre Türkiye de en fazla tümör bu bölgede yaşayan insanlarda ortaya çıkıyor. Bunun tesadüf olması mümkün değil.

Bir diğer konu ise bölgenin önemli gelir kaynaklarından biri olan Habur Sınır Kapısında yaşanan sıkıntılar. Bunları da şu aşamada raporlaştırmaya başladık. Önümüzdeki süreçte meclise sunacağız.

‘SAĞLIKTA UTANILACAK NOKTAYA GELİNMİŞ’

Bir diğer üzerinde durduğumuz konu ise şehirdeki hastanelerin hizmet ve malzeme konusundaki yetersizlikleri. Kalp krizi geçiren bir yurttaşımıza yapılacak olan basit bir anjiyonun bile yapılaması, civar illere gidene kadar da yaşamını yitirmesi kabul edilir bir durum değil. Ameliyatlar 30-35 derecede yapılmakta nedeni ise klimaların arızalı olması. Bu sorunlar sağlıkta utanılacak bir noktaya gelindiğinin de göstergesi.”

HDP Şırnak Milletvekilleri olarak bölgede yaşanan sorunlar ile ilgili sonuç alıcı çalışmalarını daha da genişleteceklerini ifade eden Kaçmaz, “Bize verilen görevi layığı ile yerine getireceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.