Özener: Hasarlı binalara girilmemeli

Elazığ’da meydana gelen depreme ilişkin açıklama yapan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Hasarlı binalara girilmemesi” uyarısında bulundu.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde düzenlediği basın toplantısında şunları belirtti: "Depremin merkezi Sivrice, çok şiddetli bir deprem olarak algılanıyor. Bölge oldukça aktif bir bölge, bu nedenle benzer depremlerle önümüzdeki yıllarda da karşılaşabiliriz. Bölgenin aktivitesi ve deprem yoğunluğundan söz etmek doğal. Doğu Anadolu fayının karakterine uygun bir depremden söz ediyoruz. Bu depremin tahmini 40 kilometrelik bir alan kırdığını tahmin ediyoruz. Artçılara baktığınız zaman yaklaşık 75 kilometrelik bir alana yayılıyor. Artçı sarsıntılar 30'un üstüne çıktı. Yaklaşık 75 kilometrelik alana yayılıyor. Bu artçıların bir hafta süreyle devam etmesini beklemek hiç de yanlış olmayacaktır."

Bölgenin sismik olarak aktif olduğuna da dikkat çeken Özener, bu büyüklükteki depremlerin bölgede yeniden görülebileceğini de sözlerine ekledi.

“Yaklaşık 1 derece küçüğe kadar, 5,6'lık artçı sarsıntılar görebiliriz. Bizim kaydettiğimiz en büyük artçı sarsıntı 4,8 büyüklüğündeydi” diyen Özener, önümüzdeki süreçte yetkili makamlara uyarıda bulanarak, hasarlı bina varsa girmekten kaçınmak gerektiğini de vurguladı.

Özener, artçı depremlerin büyüklüklerinin de azalarak süreceğini sözlerine ekledi.