ÖHD: Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü gerekiyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin krizleri derinleştirdiğini belirten ÖHD, "Sayın Öcalan’ın tecridine karşı fiziki özgürlüğü talebimizi ortaya koyuyoruz" dedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik kesintisiz ağır tecrit koşullarının başladığı 25 Mart 2021 tarihinin ikinci yıl dönümü dolayısıyla Amed Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Asrın Hukuk Bürosu avukatları, ÖHD Genel Merkezi, Amed, İzmir ve Urfa Şubesi yöneticileri, Kürt Edebiyatçılar Derneği, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER) ve HDP Parti Meclisi üyeleri katılarak destek verdi.

 ÖHD Genel Sekreteri Rengin Ergül, Türkiye’nin cumhuriyet tarihinin sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel olarak en krizli dönemini yaşadığına dikkati çekti. İktidar mevcut çoklu krizi, küresel krizler üzerinden tanımlayıp OHAL politikaları ile bastırmaya çalıştığını vurgulayan Ergül, “Yasallık zeminini tümüyle kaybeden siyasal iktidarın deprem sonrası ortaya çıkan insani kriz ile meşruiyet zemini de yeniden sarsılmıştır” dedi.

'TECRİT HER DÖNEM KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride vurgu yapan Ergül, “Yasallık tartışmasının tümüyle rafa kaldırıldığı İmralı F Tipi ada hapishanesinde; Sayın Abdullah Öcalan ve diğer mahpuslar üzerinde mutlak iletişimsizlik haline bürünen tecrit uygulamalarının Kürt sorununda çözüm ya da çözümsüzlük yaklaşımlarıyla doğrudan bağlantısı bulunmaktadır. Çözümsüzlük siyasetinin sürdürülmesi her dönem tecridi ve krizi derinleştirmiştir. İmralı’da Öcalan ile görüşme ve diyalog kanallarının açıldığı dönemler ise Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl çözümünün tartışılabildiği ve demokrasi kültürünün yükseldiği dönemlerdir” diye konuştu.

'HİÇBİR ŞEKİLDE HABER ALINAMIYOR!'

Tecride yönelik uluslararası kurumların tespitlerine işaret eden Ergül, “Diğer yandan Avrupa Konseyi, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) 2019 yılının Mayıs ayında yaptığı ziyaretin raporunu tam 15 ay sonra yayınlamış; İmralı F tipi ada hapishanesi koşullarını insanlık dışı muamele olarak tanımlamış ve dış dünya ile bağlantı konusunda siyasal iktidara adım atması gerektiğini hatırlatmıştır. Son olarak CPT 20-29 Eylül 2022 tarihleri arasında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında İmralı F Tipi ada hapishanesine de ziyaret gerçekleştirmiş ancak henüz raporunu açıklamamıştır” diye belirtti.
Abdullah Öcalan’dan 2 yıldır hiçbir şekilde haber alınamadığını hatırlatan Ergül, şöyle devam etti: “Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş’tan tüm girişimlerimize, yaptığımız tüm başvurulara rağmen tam 2 yıldır hiçbir haber alamamaktayız. 24 yıldır İmralı F tipi ada hapishanesinde ağır tecrit koşulları altında tutulan Sayın Abdullah Öcalan’dan kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı 25 Mart 2021 tarihli son telefon görüşmesinden bugüne haber alınamamaktadır.”

'ÖZGÜRLÜĞÜ GEREKİYOR'

Yaşanan tecrit durumunu kabul etmediklerini belirten Ergül, sözlerini şöyle tamamladı: “Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak bu durumu kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi defaatle yineliyoruz. Bu itirazımızı ayrımcı infaz yasaları ve uygulamalarının kaldırılması, Sn. Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin sonlandırılması ve yine Sayın Öcalan’ın yaşamına kastedilerek yasalaştırılan ağırlaştırılmış müebbet rejiminin sonlandırılarak, Sayın Öcalan’ın tecridine karşı fiziki özgürlüğü talebimizi ortaya koyuyoruz.”