Şeyh Said Derneği: Şeyh Said’in mezarı halkımıza teslim edilsin!

Şeyh Said Derneği, 1925 direnişindeki tarihi gerçeklerin açığa çıkarılmasını, sorumluluğu olan tüm yerel, bölgesel ve uluslararası güçlerin özür dilemesi, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

Şeyh Said Derneği, 25 Haziran 1925’te Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıldönümü dolayısıyla Amed’deki dernek binasında bir toplantı düzenledi.

Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili İmam Taşçıer ve partinin Amed İl Örgütü, 78'liler Derneği, MEBYA-DER, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Azadi Partisi ve dernek yöneticileri ile Amed Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar katıldı.

Şeyh Said Derneği Genel Sekreteri Felat Özsoy, “Şehid Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşlarının, Şeyh Said Meydanı’nda bulunan mezar yerlerinin ailelerine ve halkımıza teslim edilmesini talep ediyoruz. Yine günümüze kadar bir mezar taşından mahrum bırakılan Cibranlı Halit Bey, Melle Saidê Kurdî (Nursî), Seyyit Rıza gibi tüm mazlumların mezar yerlerinin tespit edilmesi ve ailelerine verilmesini talep ediyoruz. Onlara vasiyetleri olan bir mezar taşı dikerek; milli, ahlaki ve insani olan vazifemizi yerine getirmek istiyoruz” dedi.

Özsoy, konuşmasında Şeyh Said’in "Şu anda fani hayata veda etmek üzereyim. Halkım ve inancım için feda olduğuma pişman değilim. Yeter ki torunlarım beni mahcup etmesinler” şeklindeki son sözlerini anımsattı.

Özsoy, “Hak ve adalet ölçüleri temelinde tüm halkımızı kendi arasındaki sorunları aşarak ittifaka ve bu temelde insanlığın diğer kavimleri ve devletleri ile eşit ve adil bir şekilde yaşayabileceğine olan inancımızı ve çağrımızı yineliyoruz” diye ekledi.

Ardından konuşan HDP’li İmam Taşçıer, Şeyh Said ve arkadaşlarının siyasi bir kararla idam edildiklerini belirtirken, idamın üzerinden 95 yıl geçmesine rağmen halen aynı zihniyet ile karşı karşıya olduklarını kaydetti. Taşçıer, ayrıca Kürtler arasındaki birliğin önemine vurgu yaptı.

Azadi Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Cemal Sati ve PAK üyesi Tayyip Sana da Kürt birliğinin altını çizdi.

DBP: ÖZGÜRLÜK KAZANACAK

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi ise yazılı bir açıklama ile Şeyh Sait ve arkadaşlarını andı. DBP, “Kürtler her iktidar döneminde çıkarılan kanunlarla soykırıma uğratılmak istenmektedir. Tüm bunlara rağmen Kürtler direnişçi geçmişlerini hiçbir zaman unutmamışlar ve geçmişlerinin izlerinden giderek, köksüzleştirilmek istenmelerine karşın, her defasında daha da büyük bir kök vererek yeniden yaşam bulmuşlardır" dedi.

DBP, “Mir Muhammedlerin, Şeyh Saidlerin, Seyid Rızaların, Qazi Muhammedlerin torunları, yoldaşları olarak asla ve asla bizlere dayatılan köksüzleştirme, imha ve inkara boyun eğmeyeceğimizi belirtiyor, 'Özgürlük Kazanacak' şiarını bir kez daha yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.