'Ülkedeki tıkanmanın yolunu açacak tek kişi Öcalan'dır'

Türkiye'nin savaş politikalarından dolayı hem içeride, hem dışarıda dolayı tıkandığını söyleyen İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, bu tıkanmanın yolunu açacak tek kişinin Kürt Halk Önderi Öcalan olduğunu belirtti.

İmralı’da bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 7 Ağustos'tan bu yana kimse ile görüştürülmüyor. İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, İmralı'da uzun yıllardır süren tecride ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiğinden beri tecrit altında tutulduğunu hatırlatan Yıldız, İmralı Cezaevi'nin hukuk dışı bir sistem ile yönetildiğini ve bu hukuksuzluğun her geçen gün daha da arttığını kaydetti. Türk devletinin İmralı Cezaevi'ni iç politikasına alet ettiğini belirten Yıldız, "İmralı Cezaevi'nde Türkiye uluslararası hukuk normlarına göre hareket etmiyor.

Çünkü hukukta ne olursa olsun her hükümlünün avukatları ve ailesi ile görüşme hakkının var olduğu yer alıyor. Fakat bunu uygulamıyorlar. Hükümet İmralı politikaları ile insan haklarını ayaklar altına alıyor. Bu hukuksuzluk Türkiye'nin barışına karşı yürütülüyor. Sayın Öcalan Türkiye'nin huzuru ve barışı için kilit roldedir. Öcalan'a yönelik tecrit diğer cezaevlerini de etkiliyor. Gün geçtikçe bu tecrit tüm ülkeye yayılıyor" diye konuştu.

İMRALI İLE GÖRÜŞMELER ENGELLENİNCE SAVAŞ DAHA DA DERİNLEŞİYOR

İmralı ile görüşmelerin yapıldığı dönemde Türkiye'de demokratik yolların açıldığını, Öcalan'ın çağrılarının savaşı durdurduğunu ve görüşlerinin kamuoyunda olumlu karşılandığını hatırlatan Yıldız, görüşmeler engellenince savaş politikalarının devreye girdiğini belirterek, "Sayın Öcalan'a yönelik tecrit derinleştikçe, Kürt halkına karşı savaş da sertleşiyor. Rojava'ya karşı saldırılar devam ediyor, birçok HDP belediyesi gasp edildi. Gözaltı ve tutuklamalar daha da artıyor. Tecridin temel sebebi de savaştır.

Hükümet savaş yöntemleri ile barış yanlılarını yenilgiye uğratmak istiyor. Fakat ne olursa olsun bir gün barış yanlıları, savaş isteyenleri yenilgiye uğratacaktır. Savaş politikaları yüzünden Türkiye'nin etrafında hiçbir ülke kalmadı. Türkiye bu işgal saldırıları ile hem içeride hem de dışarıda tıkanmış durumda. Bu tıkanmanın yolunu açacak tek kişi Sayın Öcalan'dır. Barışın yolu İmralı'dan geçiyor. Tecrit kalktığı zaman önemli adımlar atılacaktır" ifadelerini kullandı.

CPT ROLÜNÜ OYNAMIYOR

Savaş politikalarından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Artık demokratik kanalların devreye girmesi gerekiyor. Açlık grevi direnişinden önce Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) İmralı'ya gitti ve o dönemde Adalet Bakanı açıklama yaparak, Avukat ve aile görüşme yasağının kaldırıldığını söyledi. CPT devletlerle hareket ediyor. CPT bir süre önce Batman'a da geldi. Tüm kurumların bu ziyaretten haberi vardı ama sadece bizi bilgilendirilmedik. CPT bazen görüşmeler yapıyor ama raporlarını açıklamıyor. CPT rapor hazırlama ve tutum sergilemede zayıf kalıyor. Bu yüzden de rolünü yerine getirmiyor. "