Ünsal: Adaletsizliği ortadan kaldırmak hepimizin sorumluluğu

Adil yargılanma talebiyle 156 gündür ölüm orucunda olan Avukat Aytaç Ünsal’ın meslektaşı ve eşi Didem Baydar Ünsal, eşinin 80 kilodan 61 kiloya düşmesine rağmen sürece dair umutlu olduğunu belirterek, adalet için herkesi ses olmaya çağırdı.

Bir itirafçının hiçbir delile dayandırılmayan birbirinden çelişkili ifadeleri nedeniyle yıllarca hapis cezasına çarptırılan Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ölüm orucu kritik aşamada sürüyor. Yargıtay’dan gelecek karar beklenirken, avukatların sağlık durumu ciddiyetini koruyor. ANF’ye konuşan Avukat Didem Baydar Ünsal, Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde adalet talebiyle 156 gündür ölüm orucunda olan meslektaşı ve eşi Aytaç Ünsal’ın durumunu, “Çok zayıfladı, 20 kilo kadar verdi” diyerek özetledi.

‘ÇOK ZAYIFLAMIŞTI AMA UMUTLUYDU’

Eşinin 80 kilodan 61 kiloya düştüğüne dikkat çeken Ünsal, ancak bu kadar kilo kaybetmesine rağmen onu moralli ve coşkulu gördüğünü ifade etti. Bunun umudunu kaybetmemesinden kaynaklandığını belirten Ünsal, şunları kaydetti: “Aytaç, adalet mücadelesinin yükseldiğini hissettiğini ve bundan dolayı da süreçten umutlu olduğunu söyledi. Ebru ve Aytaç, zaten adaletsizliklerin ve adil olmayan yargılamaların kanıksanmasından büyük rahatsızlık duyuyorlardı. Kendi uğradıkları adaletsizlik nezdinde adil olmayan tüm yargılanmaların mahkûm edilmesi ve süregelen adaletsizliklerin son bulması için bedenlerini ölüme yatırdılar. Bu süreçte de gerek meslektaşlarının gerekse baroların yargıya yapılan bu müdahaleye karşı çıkması onları umutlandırdı. O nedenle çok umutluydu ve bizim de karamsar olmamamızı istedi.”

‘SAĞLIK DURUMLARI NEDENİYLE DERHAL TAHLİYE EDİLMELİLER’

Eşinin umudunun kendisine de güç verdiğini vurgulayan Ünsal, mücadelenin iyi sonuçlanacağına, hukuksuz olan kararın bozulacağına inandığını söyledi. Şu anda dosyanın Yargıtay’ın önünde olduğunu hatırlatan Ünsal, bugün yarın kararın açıklanmasını beklediklerini, açıklanmadığı takdirde de iktidarın dosya üzerinde müdahalesi olduğunu düşünmek zorunda kalacaklarını belirtti. Çeşitli mecraların gerek Adalet Bakanlığı ile gerek Yargıtay Başkanlığı gerekse de siyasal iktidarın başındakilerle görüşmeye çalıştıklarına ancak cevap alınamadığına dikkat çeken Ünsal, gerçekleşen bir kısım görüşmelerde hukuki bir sürecin işleyeceğinin söylendiğini ancak somut adım atılmadan buna inanmayacaklarını söyledi. Ünsal şu anda temel sorunun ölüm orucundaki eşinin ve Ebru Timtik’in sağlık durumları nedeniyle tahliyelerinin sağlanması gerektiği olduğunu belirtti.

‘ADALETSİZLİĞE BİRLİKTE DUR DİYELİM’

“Adaletsizlikler son bulana kadar onlar içeride biz dışarıda mücadele edeceğiz” diyen Ünsal, aydınlara, sanatçılara, siyasetçilere, hukukçulara şöyle seslendi: “Adaletsizliği ortadan kaldırmak hepimizin sorumluluğu. Evet onlar yaşadı veya öldü diye adalet bu ülkeye hemen gelmeyecek ama adaletsizlik yapanlara bir geri adım attırmış olacağız; her geçen gün artan adaletsizliklere dur demiş olacağız ve birlikte güçleneceğiz. Adalet mücadelesi böyle örülecek ve yükselecek.”