Abadi ile Masum arasında 'bütçe' polemiği

Irak Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Kürtlerin oyu olmadan kabul edilen Irak 2018 Bütçe Yasa Tasarısını imzalamadı.

Şubat ayı sonunda Aralık ayında hazırlanan ancak Bölgesel Yönetim payının düşürülmesinden ötürü birkaç kere Parlamentoya getirilmesine rağmen Kürtlerin muhalefetinden ötürü kabul edilmeyen Irak 2018 Bütçe Tasarısı, bir kez daha Kürtlerin protestosuna rağmen Irak Parlamentosunda kabul edilmişti. Kabul edilen bütçe tasarısı Irak Cumhurbaşkanlığına sunuldu. Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum dün bütçe yasa tasarısını anayasaya aykırı maddeler içerdiği için imzalamayarak yeniden görüşülmesi için Parlamentoya gönderdi.

ABADİ YANIT VERDİ

Cumhurbaşkanı Fuad Masum tarafından bütçe yasa tasarının imzalanmayarak Parlamentoya geri gönderilmesine Irak Başbakanı Haydar Abadi sosyal medya hesabından cevap verdi.

Abadi, bütçe yasa tasarısının cumhurbaşkanı tarafından imzalanmamasına şu sözlerle cevap verdi: "Bütçe yasası Parlamentoda onaylandıktan sonra hiç kimsenin bekletmeye hakkı yoktur. Cumhurbaşkanlığının uygulamaya koymak üzere bütçe yasasının bir örneğini tarafımıza vermesini ümit ediyoruz.”

YENİ KRİZ VE TARTIŞMA

Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un 2018 yılı Irak Bütçe Yasa Tasarısını kabul etmeyerek Parlamentoya geri göndermesinin ardından Haydar Abadi’nin cevap vermesi yeni bir kriz ve tartışmayı beraberinde getirdi. Siyasi uzmanlar, parti temsilcileri her ne kadar veto yetkisi olmasa da anayasayı koruma görevi olan cumhurbaşkanı, anayasaya aykırılık içeren her türlü kararları geri çevirme hakkına sahip görüşünde. Hukukçu ve siyasetçiler, Abadi’nin cevap vermesinin yanlış ve anayasaya aykırı olduğu görüşünde.

Siyasi çevreler, hukukçular bunun yeni bir kriz ve tartışmayı beraberinde getireceğini belirtiyor.