ABD’nin Savunma yasasında Türkiye ve QSD detayları

ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağı dahil silah satışlarını da ilgilendiren yeni savunma bütçesine ilişkin yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato komisyonunda da ‘farklı versiyonuyla’ kabul edildi.

Temsilciler Meclisi’nde 66’ya karşı 351 oyla kabul edilen Ulusal Savunma Yetkilendirme adlı yasa, 2019 Amerikan savunma bütçesini 709 milyar dolar olarak öngörüyor. Bunun 70 milyar dolarlık kısmı ‘Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar’ ile ‘savunma amaçlı olmayan programlar’ için kullanılacak.

Savunma yasasının gideceği Senato’daki yetkili komite ise, kendi versiyonunu kabul etti. Senato Komitesi’ndeki yasa tasarısının versiyonunda Türkiye’nin satın almak istediği F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesine ilişkin madde de bulunuyor.

Temsilciler Meclisi’nde oylanan versiyonun da içerdiği üzere Türkiye’ye yönelik F-35 savaş uçaklarıyla diğer birçok askeri aracın satışına onay verilebilmesi için Savunma Bakanı tarafından iki ülke ilişkilerine dair Dışişleri’yle birlikte Kongre’ye sunacağı rapor beklenecek.

EĞİT-DONAT’TAN FAYDALANACAKLARIN QSD İLE İLİŞKİLERİ İNCELENECEK

Öte yandan bütçede Suriye ve Irak’ta DAİŞ çeteleriyle mücadele için ayrılan 1,4 milyar dolar onaylanmış oldu.

Tasarıda dikkat çeken bir diğer nokta ise, Suriye’deki eğit-donat programlarına ayrılacak fonun verilmesi için Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile ilişki ve işbirliği düzeylerinin esas alınacak olması.

Eğit-donat programına ayrılan fonun serbest bırakılması için ABD yönetiminin Kongre’ye sunacağı Suriye’deki operasyon ve faaliyetlerle ilgili rapor beklenecek. Tasarıda ise, bu raporda fonun verileceği grupların QSD ile ilişkilerinin de değerlendirilmesi isteniyor.