ABD’nin yaptırımları katliamcı Soylu ve Gül’ü hedefliyor

ABD’nin Türkiye’nin iki yıla yakın süredir rehin tuttuğu rahip Brunson için iki Türk bakana yaptırım uygulamasının etkileri sürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminden yapılan açıklamada, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yaptırım kararı alındığı duyurulmuştu. Karar gereği iki bakanlıkla ilişkiler askıya alınıyor. Ayrıca bakanların iştiraki olan ticari kuruluşlarla ilişki kuran şirketler de yaptırım kapsamına alınıyor.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, bakan Steven Mnuchin’in ''Brunson’un haksız yere tutukluluğu ve Türk otoritelerce süren yargılaması kabul edilemez'' şeklindeki sözleri paylaşıldı.

Hazine Bakanlığı'nın Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül’e yaptırıma ilişkin gerekçeli kararında ise, Brunson’un serbest bırakılmak yerine  ev hapsine alındığı hatırlatıldı. Açıklamada, bundan Soylu ve Gül’ün sorumlu oldukları vurgulandı.

İnsan hakları ihlallerinin sadece rahip Andrew Craig Brunson olayına indirgendiği görülse de, Türkiye’deki yoğun ihlallerin yürütücüsü iki bakanlığın doğrudan hedef seçilmesi dikkat çekiyor. Soylu’nun son 2 yıldaki mafyavari tarzdaki tutumu ve özellikle Kürt halkına karşı katliamları teşvik eden 90’lı yıllardaki pratikleri öne çıkıyor.

Abdülhamit Gül ise, AKP’nin son yıllarda parti üyelerini dahi yargı mensuplarından seçer hale getirdiği ‘adalet sisteminin’ başında olan isim olarak biliniyor. Ancak bu iki isim üzerinden doğrudan Erdoğan ve faşist AKP-MHP koalisyonunun hedeflendiği de bir gerçek.

ABD’nin Brunson davası üzerinden yaptırım mesajlarına karşın dün Amerikan rahibin serbest bırakılması talebi yine reddedilmişti.