ABD Tornado’lar için ısrarını artırdı

ABD’nin Rojava’da oluşturmak istediği “güvenli bölge” planına Almanya’nın Tornado uçaklarıyla katılması için baskısını artırdı. ABD’li general McKenzie’nin Alman ordusuna hitaben “Desteğiniz bizim için çok önemli” şeklinde mektup yazdığı ortaya çıktı.

ABD'nin Rojava Kürdistan’ında kurmak istediği “güvenli bölge” planına Almanya’yı da dahil etmek girişimleri hız kazandı. İlk olarak geçtiğimiz hafta planı duyuran Der Spiegel dergisi, Kürt güçlerini hem Türkiye hem de Şam rejiminden korumak için hazırlanacağını ve bunun için de DAİŞ ile mücadele kapsamında Ürdün’de konuşlandırılan Tornado uçaklarının görev yapacağını duyurmuştu.

Der Spiegel dergisinin internet sitesi Spiegel Online yeni haberinde ise Tornado’lar için Washington’un Berlin’e baskısını artırdığını bildirdi. Haberde DAİŞ ile mücadeleden sorumlu ABD’li general Kenneth McKenzie’nin imzasızıyla Alman ordusuna hitaben “Suriye’de bulunan askerlerimizin can güvenliği için desteğiniz bizim için çok önemli” biçiminde mektup kaleme aldığı belirtildi.

Bir kopyası Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’e de ulaşan mektupta ABD yönetimi “DAİŞ’in yeniden bölgede güçlenmemesi ve bölgenin güvenliği için bütün koalisyon partnerlerimizin askeri yeteneklerine acil olarak ihtiyacımız var” şeklinde Almanya’dan Tornado’ların bölgede görev yapmaya devam etmesini istedi.

YENİ TEZKERE YAZ TATİLİNDEN SONRA MECLİSTE

Almanya DAİŞ çeteleriyle mücadele kapsamında Ürdün’deki Al-Asraky askeri havalimanında 280 asker ve 6 Tornado uçağı yerleştirmişti. Buradaki Alman askeri birliğinin görev süresi 31 Ekim’de sona erecek. ABD yönetiminin istediği şekilde hazırlanacak yeni tezkerenin ise ancak yaz tatilinden sonra Federal Meclis’te gelmesi bekleniyor.

Fakat Merkel hükümetinin bu kez işi zor. Çünkü bir önceki tezkere mecliste hükümet ortağı SPD’nin itirazları yüzünden “Askerler son kez görev yapacak” ifadesi yer almasına zar zor kabul edilmişti. Yeni bir tezkerenin ise SPD ile başbakan Merkel’in partisi CDU arasındaki krizi derinleştireceği ifade ediliyor. SPD şimdiden ABD’nin talebine karşı çıkarken, CDU ise sıcak bakıyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Heiko Maas Tornado’lar için Ürdün’de görev yapan Alman askeri birliğini ziyaret etti. 4 gün boyunca bölgede kalacak olan Maas, başkent Amman’ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve İran’da da temaslarda bulunacak.