ABD: Türkiye ile konuşulması gereken çok sorun var

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Efrin saldırıları konusundaki endişelerinin devam ettiğini yinelerken, Türkiye ile iki günlük ortak çalışma komisyonları da başladı.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Şubat ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette kararlaştırılan ortak çalışma komisyonlarında ABD’den çok sayıda yetkilinin olduğu belirtiliyor.

ÇOK SAYIDA SORUN VAR

Basın brifinginde konuya ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözücü Heather Nauert, Türkiye ile aralarında konuşulması gereken ‘çok sayıda sorun’ olduğunu vurguladı. Nauert, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wess Mitchell’in başkanlık ettiği Amerikan heyetinin görüşmelerin sonunda bir açıklama yapılacağını kaydetti.

QSD MUAZZAM BİR GÜÇ VE ÖNEMLİ BİR ORTAK

QSD’nin bazı güçlerinin Efrin’e destek amacıyla kaydırıldığına dair bilgileri değerlendiren Nauert, DAİŞ çetelerine karşı mücadelede QSD’nin önemine vurgu yaptı. QSD’nin ‘muazzam bir güç’ ve mücadelede ‘değerli bir ortak’ olduğunu yineleyen Nauert, Reqa’nın kurtarılması ve yine halkın aşamalı olarak geri dönüşünün QSD olmadan başarılamayacağının altını çizdi.

EFRİN’E SALDIRILAR ‘ENDİŞELENDİRİYOR’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’li general Joseph Votel ile diğer Pentagon yetkililerinin Efrin’i işgal saldırılarına yönelik endişelerini paylaştığını söyledi. Nauert, saldırılar için “Bizi çok endişelendiriyor” diye konuştu.

Nauert, Türkiye’nin işgal saldırılarının durdurulmasının istenip istenmeyeceğine ilişkin olarak ise, yine dün başlayan görüşmelere işaret ederek cevap verdi.

Bakanlık sözcüsünün bir gazetecinin Suriye ordusu ve YPG’nin olası bir ittifakla Türk işgaline karşı savaşması halinde ABD’nin tavrının ne olacağına dair soruya ise yanıt vermedi. Nauert, bu sorunun ‘iki hatta üç olasılık içerdiğini’ söyleyerek, yanıtlamasının mümkün olmadığını dile getirdi ve hangi olasılıkları kastettiğine açıklık getirmedi.