'Açlık grevindeki tutsakların direnişine ses verelim'

Açlık grevinde olan oğlu Salih Şimşek ve tüm tutsaklar için biran önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Behçet Şimşek, "Artık açlık grevindeki tutsakların direnişine ses verelim" dedi.

Maraş Elbistan Kapalı Cezaevi’nde 31 gündür açlık grevinde olan Salih Şimşek’in babası Behçet Şimşek, oğlunun eyleminin takipçisi ve destekçisi olacağını söyledi. 22 yıldır cezaevinde olan Salih Şimşek’in 18 yaşından bu yana ömrünün cezaevlerinde geçtiğini belirten Baba Şimşek, "İlk başta 12 yıl ceza verdiler. Biz temyize gönderilmesini istedik itiraz ettik. Bunun üzerine itirazın sonrasında ceza 36 yıla çıktı" diyerek kendilerine yaşatılanlara sitem etti.

Kürt halkı üzerinde her zaman büyük oyunlar oynandığını ifade eden Baba Şimşek, “Oğlum 31 gündür açlık grevinde ve açlık grevi talepleri yerine getirilmediği sürece de ölüme kadar devam edecekler. Eylemleri zaferle sonuçlanana kadar da direnişlerinin sürdüreceklerini söylediler" dedi.

"Aile olarak ne gecemiz belli ne gündüzümüz, ne yediğimizden anlıyoruz ne içtiğimizden" diyen baba Şimşek, "Sürekli aklımız onlarda, her an bir şey olacakmış gibi kulağımız telefonda. Halk olarak da aile olarak da çok perişan olduk. Bu yaşananlara rağmen hala var olan sessizlik ise bu yaşanılanları daha da tahammül edilmez kılıyor. Benim baba olarak tek talebim tüm Kürt halkının ayağa kalkması ve bu eyleme ses vermesidir. Sisteme karşı ‘Artık yeter’ desinler" diye konuştu.

‘YARA İZLERİNDEN GURUR DUYAN SALİH’

Neredeyse 50 yıl önce ekonomik sıkıntılardan kaynaklı Adana’ya yerleşen Şimşek Ailesi, burada yurtseverlik bilincinden ve çalışmalara olan katılımlarından yana bir şey kaybetmemişler. Aynı ahlakı ve bilinci de çocuklarına taşıyan aile, buna karşılık devletin baskısını da her zaman üzerinde gördü. Salih’in de bu baskılardan çok fazla ve daha derin bir şekilde etkilendiğini ifade eden Anne Seher Şimşek, "Salih'in çocukluğu çok hareketli geçti. Bu yüzden yüzünde de, kafasında da bir sürü kırık izi vardır ama hepsine rağmen çok renkli biriydi, her yara darbesinden gurur duyduğunu da söyleyebilirim.

Kürt halkına yapılan tüm haksızlıklara o da bir genç olarak karşı durmak istedi. Daha çocuk yaşta okulu reddetti, yani biz okula gitti sanıyorduk oysa kamışların arasına atardı çantasını ve doğruca sokağa inerdi" şeklinde konuştu.

Dışarıdayken genç yaşına rağmen her türlü eylem ve aktiviteye dahil olan Salih’in daha önce de birçok açlık grevi eylemine katıldığını söyleyen anne Şimşek, "En son gittiğimde durumunu sordum. Bana, ‘Anne merak etme bilirsin ben alışığım aç kalmaya da açlık grevlerine de’ demişti. Yüzü, kilosu, morali gayet iyiydi ama ne zamana kadar” diyerek endişesini dile getirdi.

'BİZ DE MANEVİ AÇLIK GREVİNDEYİZ'

7 çocuğundan en büyüğünün Salih olduğu bilgisini veren anne Şimşek, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Arkadaşları arasında çok fazla sevilen bir gençti. Şu anda cezaevinde de çok fazla seveni var. Yani Salih girdiği her ortamda kendini sevdirmeyi bilirdi. Oğlumu başladığı eylemde sonuna kadar destekliyorum ama anne yüreği yine de içim kaldırmıyor. Ne yemek yiyebiliyorum ne uyku uyuyabiliyoruz biliyoruz. Hiçbir anne bunu kaldıramaz.

Çok kalmaz yakında bizler de açlık grevine başlarız. Zaten şu anda da bir nevi başlamış durumdayız diyebiliriz. Bu zalimlik nereye kadar, bir şekilde son bulacak. Kan, kan ile temizlenmez. Kanı ancak su temizler. Bundan sonraki süreç, eğer bu şekilde devam ederse buradan özellikle de bu tutsakların ailelerine olan çağrımdır, gelin her birimiz çocuklarımızın bulundukları cezaevleri önünde açlık grevi eylemleri başlatalım."