Adil Seçim Platformu'ndan 'müşabir' ağı

Adil Seçim Platformu, Adil Seçim Basın Merkezi aracılığıyla 'müşabir' ağı oluşturuldu.

Sandık güvenliğini sağlamak için kurulan Adil Seçim Platformu, Adil Seçim Basın Merkezi aracılığıyla “müşabir” ağını oluşturdu. Platform, “muşabir” sözcüğünü alternatif medya ve sandık başında seferber görevli kişilere atıfta bulunarak, “muhabir” ile “müşahit” kelimelerinden üretti.

Musabir.com üzerinden, ‘Sen de müşabir ol, sandığı koru, iradene sahip çık’ şiarıyla yapılan açıklamada, "Adil Seçim Basın Merkezi, yani sandık başında ve seçim çevresinde olan olaylara şahit olan seçmenlerin ve seçim görevlilerinin aynı zamanda muhabirlik yapmasını, tanık olduğu şeyleri kayıt altına almasını ve Adil Seçim Merkezi’yle paylaşmasını istiyor" denildi.

GÖREVLER

Twitter’da “@musabircom” aracılığıyla ve “musabir.com” aracılığıyla kayıtlar alınırken, müşabirlerin görevleri anlatıldı.

Müşabirin görevleri sayılırken, 'seçim yasaklarının ihlal edilmesi, teslim tarihi öncesinde taşıması yapılan oy pusulaları, seçim çalışmalarına ilişkin saldırıları ya da tam tersine güzel geçen bir mitingi, iyi örgütlenmiş bir gönüllü çalışmasını, seçim çalışmaları esnasında yaşanan ilginç bir diyaloğu kayıt altına alır ve basın merkezine iletir' denildi.

Müşabirin, seçim günü sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, sayım ve tutanakların tutulması işlemlerini takip edeceğine de dikkat çekilerek, "Sandık kurulu başkanı ve üyelerle birlikte İlçe Seçim Kurulu’na gidebilir" diye belirtildi.

Müşabirin, iletişim ağları kurabileceği de belirtildi.