Adıyaman, Antep ve Maraş'ta da alanlar doldu  

Adıyaman, Maraş ve Antep'te on binler Newroz alanlarına akın etti.

Adıyaman Newroz Bayramı, Mimar Sinan Mahallesi'ndeki Newroz alanında kutlandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal kıyafetleriyle alana gelen halkın pankartlarını engelledi.

Barış Anneleri'nin Newroz ateşini yaktığı esnada sayısı binleri bulan kitle, coşku ile davul zurna eşliğinde halaya durdu. Tertip Komitesi adına yapılan konuşmadan sonra HDP İl Eş Başkanı Hayriye Korkmaz, kitlenin bayramını kutladı, direnenleri selamladı. HDP PM Üyesi Bedriye Yorgun da Efrîn'de direnenleri selamladı.

Newroz programı yerel müzik gruplarının dinletisi eşliğinde çekilen halaylar ve atılan sloganlar ile son buldu.

ANTEP

Antep'te “Newroz Direniştir, Faşizme Karşı Halkların Baharıdır” şiarıyla kutlanan Newroz, HDP, DBP, EMEP, Yeşiller ve Sol Partisi, SYKP ve Antep 78’liler Meclisi tarafından düzenlendi. Halk, sabah saatlerinden itibaren rengarenk giyinerek Tur Otobüsleri Meydanı'na geldi. Kutlama için belirlenen alan polisler tarafından abluka altına alınırken, Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinelerini alana çıkan sokakları kapattı. Halk 3 ayrı arama noktasından geçirilerek alana alındı. Polislerin yoğun ablukası gerginliğe yol açtı. Okul üniformasıyla gelen öğrenciler polisler tarafından yasak denilerek alana alınmadı. 

Dolup taşan alandan, “Şehit namirin”, “Biji Newroz”, “Biji Serok Apo”, “Biji Berxwedana Efrinê” sloganları yükseldi. 

Program kent Milletvekili Mahmut Toğrul’un Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Yakılan ateşle birlikte ateş etrafında Efrîn sloganları eşliğinde halaylar çekilmeye başlandı. Kürtçe ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam eden kutlamada ilk olarak HDP ve DBP İl eş başkanları kitleyi selamladı. Eş başkanların konuşmasının ardından sahneye çıkan HDP MYK Üyesi ve Emek Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, barış içerisinde yaşanabilecek bir ülke için halkların güçlerini birleştirmesi gerektiğini vurguladı. İktidarın OHAL ve savaş ısrarı ile ülkeyi kaos içerisine soktuğunu söyleyen Turan, halkların özgürlük mücadelesinin savaş ısrarını kıracağını dile getirdi.

EMEP Genel Merkez Yöneticisi Döndü Taka Çınar ise, OHAL ile ülkenin sıkı yönetim altına alındığını ve açık bir hapishaneye dönüştürüldüğünü söyledi.  İktidarın emperyalistlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini, ülkenin çok can kaybettiğini dile getiren Çınar, sözlerini şöyle bitirdi: “Demokratik ve barışçıl bir ülkeye sahip olmak için bir arada durmaktan başka çaremiz yok. ABD’nin ve Rusya’nın Suriye’de ki kirli savaşı halklarımızın bir arada yaşama ısrarıyla boşa çıkarılabilir. Kürt halkına karşı baskı ve asimilasyona itiraz ediyoruz. Buradan iktidara soruyorum. Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkına neden itiraz ediyorsunuz. Bu ırkçı ve faşistçe politikalara karşı mücadele ederek boşa çıkaracağız.”

Milletvekili Mahmut Toğrul’un ardından Antep Newrozu yerel müzik gruplarının dinletisi ve çekilen halaylar ile son buldu.

MARAŞ

Maraş’ta da Newroz ateşi Narlı mahallesi ve Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde yakıldı. Etkinliklerde Efrîn direnişi selamlandı.