‘Ağır hasta Fatma Tokmak serbest bırakılsın’

Bu haftaki “F Oturumu”nda ağır hasta tutsak Fatma Tokmak’ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı “F Oturumu”nu gerçekleştirdi. 452’ncisini koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden yapan İHD, bu hafta hasta tutuklu Fatma Tokmak’ın durumuna dikkat çekildi. Müebbet hapis cezasına çarpıtılan Tokmak hakkında TİHV tarafından 2014 yılından cezaevinde kalamaz raporu verilmesine rağmen tahliye edilmemişti. Tokmak için yapılan açıklamaya, Tokmak'ın avukatı Jiyan Tosun da katıldı.

Bu haftaki basın metnini İHD Komisyon üyesi Nuray Şimşek okudu. Şimşek, tutsaklara yönelik hak ihlallerinin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Sağlık ve tedavi hakkına yönelik engellemeler yaşam haklarını da tehdit eder boyuta varmış, bu nedenle hasta mahpus ölümleri artmıştır” hatırlatması yaptı.

‘GÖZALTINDA AĞIR İŞKENCEYE MARUZ KALDI’

Tokmak’ın 1996 yılında gözaltına alındığını belirten Şimşek, “Fatma Tokmak, 2 buçuk yaşındaki oğlu ile birlikte ağır işkence altında sorgulanmış, okuması yazması olmadığı, Türkçe bilmediği halde önüne konulan ifadeye zorla parmak bastırılmış ve tutuklanmıştır. Yargılaması sırasında itiraz etmiş olmasına rağmen zorla parmak bastığı ifadeye dayanılarak müebbet hapis cezasına mahkum edilmiştir” diye ifade etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ihlal kararı verildiğini dile getiren Şimşek, “Buna rağmen, Fatma Tokmak için yapılan yeniden yargılama talebinin kabul edilmemesi ve bu karara rağmen tahliyesinin engellenmesi yönündeki hukuka aykırılıklar, devam etmektedir” dedi.

‘RAPORA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMEDİ’

Tokmak’ın tutuklandıktan sonra ciddi sağlık sorunları yaşamaya başladığını ifade eden Şimşek, “Tokmak için yapılan başvuru üzerine Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından 23 Temmuz 2014’de hazırlanan raporda; astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon hastası olmasından ötürü yaşamının tehlikede olduğu gerekçesiyle tahliye edilmesi gerektiği tespitinde bulunulmuş ancak Adli Tıp Kurumu (ATK), aksi yönde verdiği raporuyla Tokmak’ın tahliyesini engellemiştir” diye belirtti.

‘TAHLİYE EDİLMESİ İÇİN YENİDEN BAŞVURU YAPILDI’

Tokmak’ın halen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulduğunu sözlerine ekleyen Şimşek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İleri derecede kalp, astım ve hipertansiyon hastası olup, bu tabloya eklenen kadın hastalıkları ve diş hastalıkları nedeniyle hapishane koşullarında yaşamını devam ettirmesi mümkün olmaktan çıkmıştır. Kullandığı ağır ilaçların neden olduğu söylenen rahim ağzı kanseri araştırması ise devam etmektedir. Avukatlarının verdiği son bilgiye göre; kovid-19 nedeni ile tedavi ve kontrolleri aksatılan Fatma Tokmak’ın durumu her gün daha da kötüye gitmektedir. Ağrıları artmış, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler ortaya çıkmış, sık sık baygınlık yaşamaya başlamıştır. Avukatları, salgın tehdidi dolayısıyla Tokmak’ın serbest bırakılması için yeniden başvuru yapmışlardır.”

Şimşek, Tokmak ve diğer hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.