AKP Türkiye'si: Her yerde zam, her yerde iflas!

Türkiye'deki ekonomik çöküş ve zamlar, her kesimde ciddi mağduriyetlere yol açıyor. 

AKP-MHP rejiminin politikalarının sonucu olarak Türkiye'deki ekonomik çöküş hızla ilerliyor. 

AKP’nin dolaylı vergilerle vergi yükünü sermayeye değil emekçilere yansıtması da yoksullaşmayı artırıyor. Enflasyon artışı faizleri getiriyor ve bu da yatırım, üretim ve istihdamın azalmasına vesile oluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dünkü enflasyon verilerine göre; tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 17,90’a, üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) ise yüzde 32,13’e yükselmişti. Sadece bir ayda TÜFE yüzde 2,30 ve Yİ-ÜFE yüzde 6,60 oranında artmış oldu. Bu tablo, katlanarak gelen zamların yeni göstergesi olarak görülüyor.

TÜİK verilerine paralel olarak yeni zamlar gecikmeden gelmeye başladı. Benzinin litresine 51 kuruş, motorinin litresine 56 kuruş, LPG otogazın litresine 28 kuruş zam geldi. Bu zamlar yarından itibaren geçerli olacak.

Sözleşmesi ocak ayında biten kiracılara yapılacak zam oranı da belirlendi. Eylül 2018 kira artış oranı yüzde 18.78 oldu. Bu da, 1000 lira kira ödeyenin artık 1187.8 TL kira ödemek zorunda olduğunu işaret ediyor.

Süt, yumurta ve peynirdeki yüzde 6.53’lük yükseliş de tüketicileri zorlamaya devam edecek. can sıkmaya devem etti. En yüksek fiyat artışı yüzde 25.56 ile salçada oldu. Salçayı yüzde 21.44 ile yumurta, yüzde 20.74 ile karpuz izledi.

Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Genel Müdürlüğü (SEKA), gazete kağıdı ile bazı kağıt ve karton çeşitlerinin fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yaptı. Bunun üzerine birçok gazete, dergi ve kitabın fiyatı arttı. Giderlerin altından kalkamayan bazı yayım kuruluşları baskısını durdururken, bazıları da ebat küçülttü.

Krizden en fazla etkilenen sanayi sitelerinde esnaflar, iş yapamaz duruma ve dükkanlarını kapatma noktasına geldi. Dolardaki artış, yedek oto parçalarının fiyatlarını etkiledi.

Yine Ankara’da, minibüs fiyatlarına zam geldi. Yeni tarifeye göre kısa mesafe 2.75’ten 3 TL’ye, uzun mesafe 3.15 TL’den 3.25 TL’ye, 40 kilometre üzeri mesafeler ise 3.50 TL’ye yükseldi.