Almanların çoğu: Efrîn yüzünden Türkiye NATO’dan atılsın

Türk ordusunun Efrîn’e yönelik saldırısının ardından Almanların çoğunun Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğinden çıkartılmasını istiyor.

İkinci haftasına giren Efrîn saldırısı Alman kamuoyunun gündeminin önemli bir maddesi haline geliyor. Dün federal mecliste Efrîn’e yönelik işgalinin ele alındığı bir oturum düzenlenmişti. Oturumda konuşan vekiller, Efrîn saldırısıyla Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekerek, Merkel hükümetine “NATO’yu harekete geçir” çağrısında bulunmuşlardı.

Yapılan son bir ankette ise Almanların çoğunun bir NATO üyesi olan Türkiye’nin Kürtlere saldırmasına tepki göstererek “Ankara NATO üyeliğinden çıkartılsın” dediği ortaya çıktı. Almanya’nın önde gelen kamuoyu araştırma şirketlerinden Insa’nın yaptırdığı ankete 2073 kişi katıldı.

Ankette görüş belirtenlerin yüzde 54’ü Türkiye’nin artık NATO üyesi olmaması gerektiğini belirtti. “Türkiye NATO’da kalmalı” diyenlerin oranı ise yüzde 27’de kaldı. Böyle düşünenlerin yüzde 18’nin erkek, yüzde 9’nun da kadın olması dikkat çekti.

PARTİLİLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Ayrıca Türkiye’nin NATO üyeliğine karşı çıkanların yüzde 56’ısının ise Katolik mezhebinden olduğu belirtildi. Ankette öne çıkan sonuçlardan birisi de partililerin görüşleri. Buna göre en fazla Almanya İçin Alternatif (AFD) seçmeni Türkiye’nin NATO’dan çıkartılmasını istiyor.

Buna göre AFD seçmenin yüzde 62’si, Yeşiller Partisi seçmenin yüzde 61’i, SPD’nin yüzde 60’u, Sol Parti seçmenin yüzde 58’i, CDU/CSU’nun yüzde 58’i ve FDP’nin yüzde 55’i “Bu saldırının ardından Türkiye’yi artık NATO’da görmek istemiyoruz” görüşünü dile getirdiler.

Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın önde gelen internet sitelerinden “t-online.de” okuyucularına “Almanya’nın Türkiye’ye silah ticaretini durdurma kararını yerinde buluyor musunuz?” sorusunu yöneltmişti. Ankete katılan Almanların çoğu federal hükümetin Türkiye ile silah ihracatını durdurmasını desteklemişti.

Ankete katılanların yüzde 81’i “Evet yerinde buluyorum” derken, sadece yüzde 10’u “Hayır, Türkiye NATO üyesi olarak desteklenmeli” biçiminde cevap vermişti. Yüzde 9’luk bir kesim de çekimser kalmıştı.