Almanya’da Kürt siyasetçilerin yargılandığı davalar başladı

Almanya’nın Stuttgart kentinde 7 Kürt siyasetçinin yargılandığı davalar başladı.

Almanya’da sürgündeki Kürt siyasetçilere yönelik yargılamalara yenileri eklendi. Almanya anayasasının "yabancı örgütleri" kapsayan ve kamuoyunda 129b maddesi olarak bilinen yasası gerekçe gösterilen haklarında dava açılan 7 Kürt siyasetçinin duruşması bugün başladı.

İlk olarak 53 yaşındaki Şemsettin B.’nin duruşması görüldü. Federal savcı tarafından hazırlanan dosyada Şemsettin B. hakkında bir dizi suçlamada bulunuldu. Mahkeme heyetine Dr. Claus Belling başkanlık ederken; duruşmada Şemsettin B. hakkındaki iddianame okundu. 18 Nisan’da devam edecek davanın bir sonraki duruşması ise 2 Mayıs’ta görülecek. Duruşma 27 Haziran’a kadar her hafta Salı ve Perşembe günleri saat 09.30’da görülecek.

Şemsettin B.’nin avukatı Elke Nill, "Heyet başkanı hakim, Federal Adalet Bakanlığı’ndan müvekkilim hakkında şahsa karşı ek bir ceza davası izni istemiş, bunun koşullarının olup olmadığını sormuş. Bu, yargıç bağımsızlığının ihlalidir. Çünkü iddianame hazırlamak, şahsa karşı ceza davası takibi izni savcının görevidir. Heyet başkanı için reddi hakim talebinde bulunduk. Bakanlığın kararını bekliyoruz" dedi.

İkini duruşma ise yine Kürdistanlı Salih K.’nin duruşmasıydı. Salih K., Şubat 2017’de Heilbronn’dan Stuttgart’a, Mannheim’dan Strasbourg’a düzenlenen yürüyüş, Mart 2017’de düzenlenen Newroz kutlaması, 2018 Hannover Newroz kutlaması ile Nisan 2017’de Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu önünde yapılan oturma eylemini organize etmekle suçlanıyor. Salih K.'nin duruşması  yarın görülecek.

PKK üyesi olmakla suçlanan 37 yaşındaki Veysel S., 25 yaşındaki Türkiye ve Hollanda vatandaşı Agit K, 34 yaşındaki Evrim A. ve 32 yaşındaki Özkan T. ve tutuksuz yargılanan 37 yaşındaki Cihan A. hakkındaki duruşma ise dün saat 13.00’te başka bir salonda görüldü. Tutuklular cam bir kafesin içerisinde tutulurken, avukatlar ve savunma heyeti ile izleyiciler de cam bölmelerle birbirinden ayrıldı. Avukatlar cam bölmelere tepki gösterdi ve bu koşullarda yargılamayı kabul etmeyeceklerini belirtti. Avukatlar ayağa kalkarak mahkeme heyetini protesto etti, uygulamaya yazılı olarak da itiraz ederken, yaşanan tartışmalar ardından duruşma 8 Mayıs’a ertelendi. Duruşmaların bazen haftada iki ya da üç gün olmak üzere Aralık 2019’a kadar devam etmesi planlanıyor.

PKK üyesi olmakla suçlanan 1’i tutuksuz 7 kişi, 21 Haziran 2018’den itibaren tutuklu bulunuyor.

MLPD'DEN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

Duruşma görülürken mahkeme önünde MLPD tarafından basın açıklaması yapıldı. Brüksel mahkemesinin PKK’ye yönelik verdiği karara atıfta bulunulan açıklamada, "PKK ve Türkiye’deki özgürlük hareketi için mücadele edenler yasal takibe maruz bırakılamaz" denildi.