‘Almanya Tornadoları Suriye için hazır tutuyor’ iddiası

Almanya’nın Esad rejiminin İdlib’e yönelik kimyasal silahlar kullanma ihtimaline karşı batılı ülkelerin başlatacağı hava saldırısı için savaş uçaklarını hazır tuttuğu belirtiliyor.

Rusya’nın desteğiyle çetelerin son bölgesi olan İdlib’e yönelik operasyonu başlatan Esad rejiminin bölgeyi nasıl alacağı merak konusu. Batı dünyası Şam yönetiminin kimyasal silah kullanacağından endişe duyarken, böyle bir saldırının olması halinde Almanya’nın da hava saldırısına katılacağı öne sürüldü.

Bild gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir habere göre Alman Savunmaya Bakanlığı böyle bir operasyon için hazır. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in de operasyonun planını incelediği, ABD, İngiltere ve Fransa üçlüsünün Şam’a yönelik başlatacağı “misilleme” harekâtına katılacağı belirtildi.

Her üç batılı ülke geçtiğimiz Nisan ayında Esad rejiminin Duma’ya yönelik saldırısında kimyasal silah kullandığını belirterek bir hava saldırısı başlatmış, o dönem Alman başbakanı Angela Merkel buna katılmayacaklarını söylemişti.

WASHİNGTON-BERLİN HATTINDA GÖRÜŞMELER YAPILDI

Ancak Berlin yönetiminin bu tutumundan vazgeçerek, olası bir yeni kimyasal silah saldırısında batının gerçekleştireceği hava operasyonuna katılacağı öne sürüldü. Bu talebin ise ABD yönetiminden geldiği ifade edildi. Geçtiğimiz hafta İdlib operasyonun gündeme gelmesinden sonra ABD’li yetkililerinin Alman Savunma Bakanlığı’nda görüşmeler yaptığı Bild gazetesinin haberinde yer alan bilgiler arasında.

Görüşmelerin ise Savunma Bakanlığı’nın üst düzeydeki bir yöneticiyle ABD Büyükelçiliği’nin askeri ataşesi arasında gerçekleştiği belirtildi. Bunun için de Alman ordusuna ait keşif uçakları ile Tornado savaş uçakların hazır tutulduğu iddia edildi. Plana göre Tornadolar öncelikle Suriye ordusuna ait askeri üsleri, cephaneleri ve askeri havalimanları vuracak.

‘MERKEL HÜKÜMETİ TEZKEREYİ SONRA ÇIKARACAK’

Böylelikle Alman ordusu Tornadoları Balkanlar’daki savaştan bu yana ilk kez kullanmış olacak. Ancak Merkel hükümetinin iç kamuoyunu bu saldırı için nasıl ikna edeceği merak konusu. Esad’ın İdlib’te yasaklı kimyasal silah kullandığı bilgisinin hemen gelmesinden sonra Savunma Bakanlığı hazırladığı bu planı başbakanlığa gönderecek ve saldırı için yeşil ışık yakılacak.

Esad rejimine yönelik ‘misillemenin” gecikmemesi için hükümet daha sonra konuyu Federal Meclis’e getirecek ve Alman ordusunun operasyona katılmasına izin veren tezkere gecikmeli olarak çıkartılacak. Berlin yönetiminin en büyük kaygısının ise Rusya’nın saldırı ardından göstereceği tepki olduğu ifade ediliyor.

Almanya 7 yıldır Suriye’deki savaşa henüz direkt biçimde katılmış değil. Daha önce DAİŞ çetelerine karşı mücadele için kurulan uluslararası koalisyonda yer alan Almanya, bu görev için 6 adet Tornado ve keşif uçağını görevlendirmişti. Geçtiğimiz yıl Erdoğan rejimiyle yaşanan krizin ardından bu uçaklar İncirlik’ten çekilerek Ürdün'deki bir hava üssüne yerleştirilmişti.