Amed'de 8. gün: AKP hesap verecek!

Amed'de milletvekilleri ile halkın irade gasbına karşı eylemi 8. gününde, polis ablukası altında devam ediyor.

Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Amed'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ile halk tarafından Lise Caddesi’nde başlatılan oturma eylemi 8’inci gününde sürüyor.

POLİS ABLUKASI

Eylemin yapılacağı nokta polisler tarafından abluka altına alındı. Oturma eylemine HDP’li vekiller Garo Paylan, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Musa Farisoğulları, Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) MYK Üyesi Beycan Taşkıran ile halk katıldı.

Oturma eylemi alkış, ıslık, zılgıt ve “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganı eşliğinde başladı.

YEDİNCİ GÜN: KAZANACAĞIZ

Amed’de yedinci gün yapılan oturma eylemindeki basın açıklamasında HDP Milletvekili Oya Ersoy, bu mücadelenin demokrasi isteyenlerin mücadelesi olduğunu belirtmişti. Ersoy şu vurgularda bulunmuştu: “Biz bu ülkede eşitlik, özgürlük, barış içinde kardeşçe yaşamak isteyenler, bu kayyum sistemine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz Bu kavga faşizme karşı hürriyet kavgasıdır, bu kavga bizim kavgamız, biz kazanacağız. Halklarımız kazanacak.”

Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ise protesto eylemlerine dikkat çekerek, “Türkiye’nin dört bir yanında ortaya çıkan iradedir bu” demişti. Günay, “Bu hukuksuzluğa imza atanlar bilmeliler ki, başarılı olamayacaklar. Türkiye halklarına anlatamadıkları budur. O yüzden Türkiye’nin dört bir yanında saldırıyorlar” diye konuşmuştu.

19 AĞUSTOS’TAN BU YANA DİRENİŞ

HDP’li Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri 19 Ağustos’ta rejim güçleri tarafından baskına uğrayarak, gasp edilmişti. Belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmıştı. Paralel olarak onlarca kentte yürütülen polis teröründe 400’ü aşkın kişi gözaltına alınmıştı. 19 Ağustos’tan bu yana üç kentte protesto eylemleri devam ederken, polis de sistematik bir şekilde vekiller, partililer ve eyleme destek veren kitleye saldırıyor.