Amed’de Nöbeti: Bu halk kabul etmeyecek, izin vermeyecek!

Amed’deki Demokrasi Nöbeti’nin 34’üncü gününde, Amed, Van, Mardin, Karyazı ve Kulp belediyelerinin gasp edilmesi protesto edildi.

19 Ağustos’ta gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi’nin binası karşısındaki Lise Caddesi’nde gerçekleşen eylem öncesi, polis her zamanki gibi çevreyi bariyerlerle kapadı.

34’üncü gün eylemine HDP milletvekilleri İmam Taşçıer, Semra Güzel ve Saliha Aydeniz, görevi gasp edilen DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Eyleme Amed merkezli bir çok sivil toplum örgütü temsilcisi ile Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KAR-DEF) üyeleri de katıldı. Ziyaret edenler arasında ise Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) merkez ve bağlı odaların yöneticileri yer aldı.

Eylemde "Kayyım gidecek biz kalacağız", “Direne direne direnişten zafere”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” sloganları atıldı.

Yenişehir ilçesi Ekinciler Caddesi'nden alana kadar yürüyen TMMOB Başkanı Emin Koramaz ve yöneticiler ile polis arasında tartışma yaşandı.

Polisin yürüyüşü engelleme çabasına tepki gösteren TMMOB Başkanı Emin Koramaz, "Biz zaten valiliğin hukuksuz talimatlarına karşı yürüyoruz" dedi.

Engellemeye rağmen grup, “İrademe Dokunma” yazılı pankart açarak alana alkış ve sloganlar eşliğinde giriş yaptı.

Nöbette konuşan Kürdistan Komünist Partisi (KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, 34 gündür devam eden direnişe dikkat çekerek, Kürtlerin tarihinde direnişin eksik olmadığı ve bugün de burada kayyumlara karşı tarihi bir direnişin sergilediğini ifade etti.

KAR-DEF yöneticisi Savaş Erdoğan, demokrasiye darbe vuranların kardeşliğe de zarar verdiğini ve bundan kaynaklı AKP'nin Ankara, İstanbul ve Adana'yı kaybettiğini vurguladı.

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, "Siyasi karar alarak kayyum atayanlar, seçim öncesi kayyum tehdidinde bulunmuştu. Bu demokrasi tarihine vurulmuş bir darbedir. Bu halk bunu asla affetmeyecektir” dedi.

Koramaz, “Bu halk buna karşı direniyor. 31 Mart’ta bu direniş görüldü. Bu tek adam uygulamalarına bu halk izin vermeyecektir" diye ekledi.

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında Cuma günü verilen tutuklama kararına ilişkin HDP Amed İl Örgütü tarafından da bir açıklama yapıldı. İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, Cuma günü alınan mahkeme kararının 4 Kasım'daki siyasi darbenin devamı olduğunu kaydetti.