Amed’de polis saldırıları ve yasağa rağmen halk sokaklarda

Amed’de Pazartesi günü büyükşehir belediyesinin gasp edilmesinden bu yana protestolar ve polis saldırıları var. Bugünkü eylemlere de polis saldırdı, ancak halk sokakları terk etmiyor.

Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri Pazartesi günü gasp edilerek yerlerine kayyum atanmıştı. Paralel olarak onlarca kentte yürütülen operasyonlarda yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Amed’de ikinci günün de protesto eylemleri devam etti. Ancak polis, belediye hizmet binasının bulunduğu Elazığ Caddesi ve Lise Caddesi’ne çıkan bütün yolları trafiğe kapattı.

Polis ablukasına rağmen yüzlerce partili ve kent sakini sabah saatlerinden itibaren burada toplanmaya başladı. Lise caddesinde bir araya gelen kitle polis bariyerlerine dayanarak, sloganlar eşliğinde tepkilerini gösterdi. Polis eylemcilere saldırdı.

Saldırının sürdüğü sırada HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan açıklama yapmak üzere sloganlar eşliğinde, eylemcilerin bulunduğu noktaya geldi.

Polis, Temelli ve beraberindekileri sloganlarla alkışlayan kitleye ikinci kez saldırıda bulundu. Ancak kitle Lice Caddesi’ni terk etmeyerek, protesto eylemlerini sürdürdü. Saldırılar sırasında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, yaralandı. Başaran, çevrede bulunan partililer tarafından hastaneye kaldırıldı.

Saldırılara tepki gösteren HDP’li vekil Saliha Aydeniz, valiliğin gösteri yasağı kararına rağmen “Demokratik taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Sokakları terk etmeyeceğiz” dedi.

Temelli’nin de alanda yaptığı açıklamadan sonra slogan atayan kitle, bir kez daha polis saldırısı gerçekleşti. Kitle TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin coplu saldırılarına uğradı. Saldırıda bir çok eylemci yaralandı.

Halkın Lise Caddesi’ni terk etmemesi üzerine bu kez gazlı saldırı gerçekleşti. Bir grup eylemci valilik binasının bulunduğu Anıt Park’a doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde Anıt Park’a ulaşan halka burada da saldırı yapıldı.

Yüzlerce kişi daha sonra Yenişehir ilçesinin Ofis semtine geçti. Koşuyolu Parkı’na da yürüyen kitle, Bağlar sokaklarında yürüyüşe devam etti. Amed sokaklarında sık sık yaşanan polis saldırılarına rağmen eylemler devam ediyor.