Amed milletvekilleri: Leyla Güven'in eylemi bir çığlıktır

HDP Amed milletvekilleri, 27 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in eyleminin Öcalan'a uygulanan tecride karşı bir çığlık olduğunu ve bu çığlığın duyulması gerektiğini belirtti.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kırılması için 27 gündür açlık grevi eyleminde. Güven ve diğer tutsakların eylemine destek olmak amacıyla HDP Milletvekilleri seçildikleri bölgelerde 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı.

Açlık grevine giren HDP Amed Milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Dersim Dağ, Semra Güzel ve Musa Farisoğulları, Öcalan'a uygulanan tecridi, Leyla Güven'in eylemini ve Mersin HDP'ye yönelik polis saldırısını ANF'ye değerlendirdi. AKP hükümetinin artık ülkeyi yönetemeyecek hale geldiğini söyleyen HDP Amed Milletvekili Selçuk Mızraklı, bundan dolayı hükümetin muhalifleri susturarak siyasetin önünü kapatmayı istediğini belirtti.

'HERKES SAYIN ÖCALAN'IN ROLÜNÜN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRDÜ'

AKP iktidarının yarattığı atmosferden dolayı demokrasi, barış ve birlikten söz etmenin mümkün olmadığını kaydeden Mızraklı, "Toplum barış, demokrasi ve özgürlük taleplerini hukuk ve adalet çerçevesinde arama hakkına sahiptir. Bunlardan en önemlisi de barıştır. Ülkenin en önemli sorunları çözülmediği sürece Türkiye aydınlığa kavuşamaz."

Kürt sorunun biran önce çözülmesi gerektiğinin altını çizen Mızraklı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Kürt sorununun çözülmesi ve Türkiye'nin aydınlığa kavuşması için, Sayın Öcalan'a yönelik tecridin biran önce sonlanması lazım. Şunun çok iyi bilinmesi lazım, barış görüşmeleri sürecinde herkes Sayın Öcalan'ın rolünün ne kadar önemli olduğunu gördü. Bu duruma dikkat çekmek isteyen Leyla Güven 27 gündür açlık grevinde. Güven'in eylemi bir çığlıktır ve bu çığlığın herkes tarafından duyulması lazım."

'BASKI VE SALDIRILARLA DİRENİŞİ KIRAMAZLAR'

Türk devletinin Leyla Güven'in eyleminin etkisini bastırmak istediğini belirten HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, "Yerel seçimler öncesi partimize dönük saldırı ve baskılar daha da artmaya başladı. Devlet bu saldırılarla bir yandan da tecridi unutturmak istiyor. DTK eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven 27 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminde.

Parti örgütlerimiz Güven'e destek olmak ve eylemine dikkat çekmek amacıyla her yerde eylem düzenliyor. Güven'in eylemine destek amacıyla bir kaç gün önce Mersin il merkezimizde bir eylem yapıldı. Polisler binayı basarak 10 eylemciyi gözaltına aldı. Bu baskı ve saldırılarla halka diz çöktürmek istiyorlar. Fakat bu baskı ve saldırılar direnişe engel olamayacak" diye konuştu.

'TECRİT FARKLI YÖNTEMLERLE DERİNLEŞTİRİLİYOR'

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 19 yıldır tecrit altında olduğuna dikkat çeken HDP vekili Musa Farisoğulları, tecridin biran önce sonlandırılması gerektiğini belirtti. Son 3 yılda tecridin farklı yöntemlerle daha da derinleştiğini ifade eden Farisoğulları devamla şunları belirtti: "Yaklaşık 3 yıldır Sayın Öcalan'ın sağlık ve güvenliğine ilişkin herhangi bir bilgi alamıyoruz. Kürt halkı önderinin durumunu merak ediyor. Tecridin sona ermesi için bir çok defa çağrı yapıldı fakat AKP hükümeti bu çağrıları kulağını tıkadı ve Öcalan'a yönelik tecridi daha da ağırlaştırdı.

Leyla Güven 27 gün önce Öcalan'a uygulanan ağır tecridin sona ermesi için açlık grevi eylemine başladı. Güven'in sesinin duyulması için Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde bulunan tutsaklar da açlık grevine başladı. Bu eylem yasal ve demokratik bir haktır. Hükümetin bu çığlığı duyması ve meşru talepleri yerine getirmesi lazım" şeklinde konuştu.

'EYLEMLERİMİZİ HER YERE YAYARAK SÜRDÜRECEĞİZ'

HDP Amed Milletvekillerinden Dersim Dağ ise, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecrit ve Güven'in eylemine ilişkin şunları belirtti: "Leyla Güven'e destek olmak amacıyla 5 şehir de eşzamanlı olarak açlık grevi eylemini başlattık. Daha önce de belirttiğimiz gibi eylemlerimizi her yere yayarak sürdüreceğiz.

2 gün önce Güven'e destek amacıyla Mersin'de bir eylem düzenlendi. Polisin binamızı basmasının ardından bu saldırıya karşı ve Güven'e destek amacıyla tüm şehirler açlık grevi kararı aldı. Sayın Öcalan'a yönelik tecrit sürdükçe ve Leyla Güven'in talepleri yerine getirilmedikçe eylemlerimizi farklı şekilde sürdüreceğiz. Bir kez daha söylüyoruz, Leyla Güven'in talepleri taleplerimizdir. Bu tecrit sadece Sayın Öcalan'a değil tüm kadınlara ve topluma uygulanıyor."