Ankara Katliamı duruşması: Sanıkların suçları anlatıldı

Ankara Katliamı Davası'nın duruşması sürüyor. Avukatlar, sanıkların çete içindeki rol ve suçlarını açıkladı. Sanıklar, avukatlarının değiştirilmesini istedi.

Ankara Katliamı Davası'nun karar duruşması, Sincan Ceza İnfaz Kurumu içerisindeki duruşma salonunda görülmeye devam ediyor. Duruşmanın ikinci gününde de aileler, Kızılay’dan kaldırılan otobüslerle duruşma salonuna geldi. Duruşmayı izlemeye gelen aileler, dün olduğu gibi 4 arama noktasından geçirildi. Ailelere, 6 noktada ise kimlik kontrolü yapıldı. Cezaevi kampüsünün çevresindeki bazı noktalarda TOMA ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Duruşma salonuna sarı basın kartı olmayan basın emekçileri alınmadı.

Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, X- Ray cihazından geçirilirken, “FETÖ” davalarının görüldüğü kampüsün etrafına yerleştirilen TOMA’ların duruşması öncesi getirildiği öğrenildi.

Müşteki avukatlar, ikinci günün ilk oturumunda Ankara Katliamı’nın nasıl organize edildiğini sanıkların üzerinden çıkan belgelerle tek tek anlattı.

SANIKLAR: AVUKATLARIMIZ DEĞİŞTİRİLSİN

Duruşmada sanıklar Resul Demir, Yakup Karaoğlu ve Burak Ormanoğlu dilekçe vererek, CMK ile görevlendirilen avukatlarının müdafilikten çekilmesini istedi. Verilen dilekçe üzerine sanık avukatı ise, “Biz CMK avukatıyız, ayaklarına gelecek değiliz. Baro tarafından görevlendirildik” yanıtı verdi. 

Mahkeme heyeti, sanıkların dilekçeleri doğrultusunda müdafi konusunda dilekçe yazılmasına karar verdi. 

AVUKATLAR, SANIKLARIN SUÇLARINI ANLATTI

Daha sonra duruşmaya müşteki avukatlarından Ahmet Özdel’in sanıklar hakkındaki beyanlarıyla devam edildi. Özdel, Abdulhamit Boz’un (Savcı silahlı terör örgütüne üye olmaktan 15 yıla kadar ceza istiyor) yakalanmadan önce avukatlarıyla görüştüğü ve hakkındaki isnatlarla ilgili bilgi aldığını belirtti. Abdulhamit Boz’un örgütün Antep yapılanması içerisinde yer aldığının bilirkişi raporundan anlaşıldığını kaydeden Özdel, “Boz uzun zamandır örgütle ilişki içerisinde, silahlı çatışmalara girmiş. Antep emiri Yunus Durmaz’dan para almıştır” diye konuştu. 

Müşteki avukatlarından Eylem Sarıeroğlu, sanık Metin Akaltın’ın eşi Hatice Aklatın (Savcı 15 yıla kadar silahlı terör örgütü üyeliğinden ceza istiyordu) hakkında şunları söyledi: “Sanık yargılamanın başından beri ‘örgüt üyesi’ olmadığını iddia etti ancak katliamdan sonra Metin Akaltın, Burak Ormanoğlu ile taşındıkları evde yakalandı. Metin Akaltın ile Suriye’ye gittiğini ret etti ve Metin’in Suriye’ye gittiğini sakladı. Esin Durgun mahkeme huzurundaki ifadesinde ‘Benim kimseye iftira atacak ifadem yok. Hatice’in koğuş arkadaşlarının tahliye olduktan sonra onun Suriye’ye götürüleceği yönünde ifadeleri var’ dedi. Sanık, TEM’deki ilk ifadesinde Burak Ormanoğlu ile aynı evde kaldıklarını söyledi. Ancak Metin Akaltın ifadesini değiştirince, Hatice Akaltın da ifadesini değiştirerek, Ormanoğlu’nu şohben tamiri için çağırdıklarını söyledi."

Sarıeroğlu, sanık Hatice Akaltın’ın örgütün talimatı doğrultusunda ifadesini değiştirdiğini ve eşi Metin Akaltın’ın ifadeleriyle uyumlaştırdığını söyledi.  

'YÖNETİCİLİKTEN CEZALANDIRILMALILAR'

Sarıeroğlu, sanık Nihat Ürkmez’in (Savcı silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istedi)  sadece bir üye olmadığını ve yönetici konumunda olduğunu belirterek, gerekçelerini şöyle açıkladı: “Bilirkişi raporlarından anlaşılana göre, Suriye’de kamplarda eğitim almıştır.  2014 yılında Ürkmez’in Suriye’ye gittiğine dair tespit mevcuttur. Dosya sanıklarından kişilerle fotoğrafları ve görüşmeleri vardır. Sanık sadece örgüt üyesi değil il sorumlusudur. Sanık yöneticilikten cezalandırılmalıdır.”

'IŞİD'E ELEMAN TEMİN ETTİ'

Sarıeroğlu, sanık Mehmedin Baraç (Savcı silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istedi) ile ilgili dosyadaki deliller kapsamında şu tespitlerde bulundu: “Mehmedin Baraç’ın El Bağdadi’ye yazdığı mektupta IŞİD’e eleman temin etmek için çalıştığını gösteren ifadeler vardır. Baraç’ın dernek faaliyetleri kapsamında eleman kazandırdığına yönelik soruşturma dosyası vardır. Sorumlu düzeyde görev aldığına yönelik tespitler dosyamıza temin edilmedi. Baraç, her aşamada gizliliğe riayet etmiş, başkalar üzere hatlar açmıştır. Birçok kez Suriye’ye gitmiştir. Kendisi kardeşini bulmak için gittiğini söylese de dosya kapsamında IŞİD örgütü için faaliyet yürütmek üzere gittiği anlaşılmaktadır. Kardeşi Burak Baraç hakkında çelişkili ifadeler vermiş, kardeşinin Ahraruş Şam örgütüne katıldığını söylemiştir. Sanığın yönetici pozisyonunda olduğunu ortaya koyan Whatsapp görüşmesi vardır. Arapça metinin içeriğinde Baraç’ın yöneticilik pozisyonunu açığa çıkaran görüşmeler mevcuttur. Görüşmelerinde örgütün en üst düzey derecesine yakın bir konumda olduğunu söylemektedir: ‘Valla kardeşim emirin nerede olduğunu bilmiyorum ancak o ne zaman isterse benimle irtibata geçer’ şeklinde konuşması vardır. Bendeki müfreze ve tim diye tabir ettiği grubun başında örgüt yöneticisi olduğu sabittir. Sanık El Bağdadi’ye mektup nazarında ve örgüt içerisinde konumu değerlendirildiğinde sadece bir örgüt üyesi değil yönetici konumundadır.”

SAVCININ İSTEDİĞİ CEZALAR

Savcının önceki duruşmada verdiği mütalaasında sanıklar hakkında istediği cezalar şöyle: 

*Sanıklardan Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç'un, "Anayasal düzeni ihlal" suçundan 1'er, "100 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

*Sanıklardan Abdülmubtalip Demir, Metin Akaltın, Yakup Şahin ve Hüseyin Tunç'un ayrıca "Örgüt faaliyeti çerçevesinde izinsiz tehlikeli madde bulundurmak nakletmek" suçundan 24'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep etti. 

*Sanıklardan Esin Altıntuğ (Durgun), Hatice Akaltın, Yakup Yıldırım, Suphi Alpfidan, Yakup Karaoğlu, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Abdulhamit Boz ve Burak Ormanoğlu'nun "DEAŞ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. 

*Sanık Burak Ormanoğlu hakkında "Vahim nitelikte silah ve mermi bulundurmak" ve "Örgüt faaliyeti çerçevesinde izinsiz patlayıcı bulundurmak" suçlarından ayrıca 24 yıla kadar hapis talebinde bulunuldu.