Asya ülkeleri de 'Kürdistan İşgaline Hayır' diyecek

Türk devletinin Kürdistan işgaline karşı 26 Mayıs'ta yapılacak "Küresel Eylem Günü"ne Asya ülkeleri de destek verecek.

Çok sayıda uluslararası örgüt ve şahsiyetlerin çağrısı üzerine 26 Mayıs’ta "Türk devletinin Kürdistan işgaline karşı Küresel Eylem Günü" adıyla başlatılan eylem çalışmasına destek büyüyerek devam ediyor. Avrupa ve Latin Amerika'nın yanı sıra Asya kıtasında bulunan Hindistan, Afganistan, Pakistan, gibi ülkelerde de Kürt halkının dostları eylem hazırlıkları yapıyor.

Pakistan'ın Lahore kentinde 17 demokratik, sol, sendika ve kadın örgütlerden oluşan Sol Cephe 26 Mayıs'ta ilk defa Kürt ve Kürdistan sorunuyla ilgili olarak geniş katılımlı bir panel düzenleyecek. Panelin ardından ise Türk devletinin Başur ve Rojava işgaline karşı imza kampanyası başlatılacak.

YÜZLERCE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ KATILACAK

Hindistan'ın başkenti Delhi de ise, 26 Mayıs'ta yüzlerce Sivil Toplum Örgütü'nün katılacağı halk forumunda Kürt sorunu ve Türk devletinin Kürdistan işgali gündemleştirilecek.

Söz konusu ülkelerdeki Kürt halkının dostları Nisan ayında Vietnam'da gerçekleşen Asya-Avrupa Halkları Forumu olan AEPF (Asia-Europe People’s Forum) toplantısında Türk devletinin Efrîn işgalini kınamış, Asya ve Avrupa devletlerine Türk devletinin Kuzey Suriye işgalini durdurmalarına ilişkin çağrıda bulunulmuştu.

Asya-Avrupa Devletleri Platformu olan ASEM'e 30 Avrupa, 21 Asya devleti yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ve ASEM Sekretaryası üyedir. ASEM zirve toplantılarına AEPF halklar adına alternatif stratejik önerilerle katılım sağlamaktadır.

FİLİSTİN VE KÜRT HALKININ KURTULUŞ MÜCADELESİ DESTEKLENMELİ

AEFP ile Vietnam Barış ve Kalkınma Vakfı'nın Nisan ayında ortaklaşa Vietnam’da düzenledikleri Forum toplantısının 22 Mayıs'ta yayınlanan sonuç bildirgesinde ise bölgesel ve küresel sorunların çözümü için ASEM'e üye devlet liderlerine dönük sonuç bildirgesi yayınlandı.

ASEM'e üye olan devletlere dönük yapılan çağrıda Filistin, Kürtler ve diğer birçok halkın özerklik ve barışçıl olan kendi kaderini tayin etme hakkı için verdikleri kurtuluş mücadelelerin desteklenmesi talep edilmektedir.

Ayrıca AEFP bu talebi halk örgütlerinin bir stratejisi olarak ele aldığını da sonuç bildirgesinde ifade etmiştir.

AEFP'nin orjinal açıklamalarına aşağıdaki adreslerden ulaşabilir:

https://www.aepf.info/single-post/2018/04/15/Statement-on-Syria

https://www.aepf.info/single-post/2018/05/22/Our-common-social-future-Commoning-and-sharing-for-society-the-environment-and-the-economy

26 Mayıs'ta Türk devletinin Kürdistan işgaline hayır çağrı metnini imzalayanların arasında bulunanlardan bazıları şunlardır:

Dr. Ela Gandhi, Gandhi Kalkına Vakfı, Prof. Dr. Anuradha Chenoy, Prof. Dr. Kamal Chenoy Jawaharlal Nehru Üniversitesi ve AEFP yönetim üyeleri Yeni Delhi Hindistan, Prof. Dr. Achin Vanaik Uluslararası İlişkiler Eğitim Görevlisi, Nükleer Silahlanmaya karşı Barış Koalisyonu yöneticisi Prof. Jose Maria Sison, Halkların Mücadele Ligi (İLPS) başkanı ve Filipin özgürlük hareketinin önde geleni; Giuliana Barbieri, Afganistan Dayanışma Partisi (Hambastag), Afganistan Devrimci Kadın Birliği (RAWA), Afgan Adalet Arayışçıları Derneği (SAAJS), Afgan Özgürlük Seven Gençlik Grubu, Malalai Joya Afgan Politikacı, Selay Ghaffiar Afgan aktivist, Belguis Roshan Afgan Senatör, Prof. Leeda Ahmad, Afghanistan Üniversitesi Eğitim Görevlisi, Dr.Yalda Ahmad Kabir Piskolog ve Medica Mondale Afganistan üyesi, Farooq Tariq Awami Pakistan İşçi Partisi Sözcüsü, Ziyad Faisal Pakistan Haqooq Khalq Hareketi Sözcüsü.