GÖRÜNTÜLÜ

Av. Binbir: Tutsaklar keyfi kararlarla serbest bırakılmıyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu Eşsözcüsü Zeki Binbir, 30 yıl cezaevinde tutulan politik tutsakların keyfi kararlarla serbest bırakılmadığını söyledi.

CEZAEVLERİNDE HAK İHLALLERİ

Türk devletinin cezaevlerinde tutsaklara yönelik hak ihlalleri, baskı ve keyfi uygulamalarına her gün yenileri ekleniyor. Avukat Zeki Binbir, bugüne kadar 400'e yakın tutsağın koşullu salıverilme hakkının keyfi gerekçelerle iptal engellendiğini belirtti. 

ANF’ye konuşan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu Eşsözcüsü Zeki Binbir, "Politik siyasi tutsaklara yönelik yargı eliyle bir engelleme konuluyor. Bu engel, 2020’de yürürlüğe giren 'İdari Gözlem Kurulu' eliyle yapılıyor. Öncelikle bizim infaz kanununu tartışmamız lazım. İnfaz kanunu yürürlüğe girdiği günden itibaren bugüne kadar 32 defa değiştirilmiştir, herhangi bir istikrar sağlanmamıştır. Mart 2020’de yapılan değişiklikle cezaevi idarelerine geniş yetkiler verildi. Bu yetkiyle infazını bitiren kişiye yönelik tamamen keyfi beyanlara dayanarak infazların ertelenmesi sağlandı. Dernek olarak buna dair çalışmalarımız oldu. Bugüne kadar 400'e yakın tutuklunun koşullu salıverilme hakkı keyfi gerekçelerle iptal edildi" dedi.


KARARLAR ANAYASAYA AYKIRIDIR

Cezaevi yönetimi tarafından tutsaklara ‘pişmanlık' dayatıldığını kaydeden Binbir, şöyle devam etti: “Bu konuda cezaevi yönetiminin çok yoğun bir baskısı söz konusu. Özelikle 30 yıllık tutsaklara yönelik kullanılıyor. Türkiye Anayasası ve kanunlarının hiçbirinde cevaz verilmeyen soyut beyanlar suçlama konusu yapılarak tutsakların infazları erteleniyor. Verdiği kararlar anayasaya kesinlikle aykırıdır. Tutsakların yaşadığı bu durumdan maalesef aileleri de oldukça etkileniyor. Ya tahliyelerinden bir gün önce ya da tahliye edilecekleri gün İdari Gözlem Kurulu kararıyla 6 veya üç ay şeklinde infazları erteleniyor.” 

YASALAR EŞİT BİR ŞEKİLDE İŞLEMİYOR

Siyasi nedenlerle 30 yıl cezaevinde tutulan politik tutsakların serbest bırakılmadığını belirten Binbir, şunları söyledi: “Bunun, Kürtlerin kazanımlarına karşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu ayrımcılığı sadece siyasi mahpuslar açısından görüyoruz. Bunun en iyi örneği Ogün Samast’tır. Ona iyi hal verilip tahliyesini sağladılar, hiçbir disiplin cezası olmayan, herhangi bir suç işlemeyen siyasi mahpusların tahliyesi engelleniyor. Tamamen siyasi bir bakış açısı olarak değerlendiriyoruz. Maalesef yasalar eşit bir şekilde işlenmiyor.” 

İHLALLER ARTARAK DEVAM EDİYOR

Dernek olarak infazı ertelen tutsaklara ilişkin yoğun bir çalışma içerinde olduklarını söyleyen ÖHD Cezaevi Komisyonu Eşsözcüsü Zeki Binbir, şunları ekledi: "Hukukçular olarak bu işin takipçisiyiz. Elimize ulaşan karar ve belgelere istinaden itirazlarımızı ve hukuki süreçlerimizi başlatıyoruz. Şu an Türkiye’de siyasi mahpusların tümü cezaevlerinde birçok hak ihlallerine maruz kalıyor. Özelikle yaşam ve sağlık hakkı ihlal ediliyor. Tutsaklar hayat mücadelesi veriyor. Cezaevlerinde yaşanan sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor."