AVM esnafları: Kepenk kapatmak zorunda kalacağız

Kira artışlarına tepkili olan AVM esnafı, gidişatın böyle olması durumunda kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

AKP hükümetinin savaş politikalarından dolayı Kürdistan ve Türkiye'de ekonomik yaşam hızla kötüye gidiyor. Özellikle 2015 yılından bu yana neredeyse her gün iflas eden esnaflar gündem olurken, alışveriş yapanların da alım gücü alaşağıya doğru gidiyor. Maddi yetersizliklerden kaynaklı çocuklarını okutamayan ailelerden tutalım da geçinemedikleri için intihar eden ebeveynlere kadar gittikçe derinleşen genel bir ekonomik bunalım söz konusu. Bu durumun en çok da Kürdistan'da yaşandığını söylemek mümkün. Üretimin ve iş imkanlarının az olması, Kürdistan'daki kirli savaş politikalarına eklenince ortaya ciddi anlamda korkunç bir tablo çıkıyor.

Amed'de geçtiğimiz haftalarda Ceylan-Karavil AVM'de esnaflık yapan 61 işletmeci bir basın açıklaması ile kirada oldukları dükkanlarına normalin ve sözleşmenin aksine zamlar yapıldığını duyurdu. Dolar kuru üzerinden kiraladıkları dükkanlarına, AVM yönetimi tarafından bir anda fahiş bir zam yapıldığını söyleyen esnaflar, yakında kendilerinin de kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

KRİZDEN NEMALANAN ZÜMRE

AVM'de pastane işleten esnaf Ferhat Mehmetoğlu, genel anlamda gizlenemeyecek bir ekonomik krizin yaşandığı söyledi. Bu krizden dolayı da yurttaşların alım gücü düştüğü için esnafların etkilendiğini kaydeden Mehmetoğlu, konkordato ilan eden büyük şirketlerin batması söz konusu iken insanların  halinin daha beter olduğunu belirterek, "Koca bir alışveriş merkezinin küçük esnaflarından biriyim. Zaten AVM'lerde esnaf olmak ciddi külfet gerektiriyor.

Bu AVM'deki esnaflar olarak kapatacak duruma geldik. Hatta kapatanlar bile oldu. Daha fazla mağdur olmamak için eylem yapmaya başladık. Bu krizden nemalanan bir zümre var. Bu zümre de sürekli kira artışları yapıyor. Bundan etkilenen 61 esnaf olarak eylem kararı aldık. Bunlardan 41 esnaf yönetimle görüşüp kira artışı yapmamaları için imzalı bir şekilde avukata yetki verdik. Çünkü kriz dönemlerinde kira artışları esnafları incitiyor" diye konuştu.

DÜKKAN KAPATAN KAPATANA

AVM yönetiminin, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın kiraların dolar kuruna göre 3.75'te sabitlenmesi gerektiği üzerine yaptığı konuşmadan sonra, kiraları 2.75 üzerinden hesaplanan esnafların da kiralarını 3.75'e sabitlediklerini vurgulayan Mehmetoğlu, "AVM yönetimi burada çok kurnaz bir yaklaşım ile hareket etti. Erdoğan'ın, kiraları Dolar kuruna göre 3.75'ten fazla olanlara ilişkin yaptığı konuşmayı, bir fırsat olarak gören birçok AVM yönetimi, kiraları sabitlenen kurun altında olanlara bile zam yaptılar.

Bizim içinde bulunduğumuz AVM'de bunlardan biri. Kiralarımız, 2.75'ten 3.75'e çıkarılarak artırıldı. Çok ciddi bir kurnazlık ve kanunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak var. Ocak ayı itibariyle 7 tane firma burada kapatmış olacak. Hükümet bu konuda sessiz kalıyor. Böyle giderse daha birçok firma konkordato ilan edecek. Mesela ben konkordato ilan etmeden kepenk kapatmayı düşünüyorum" diye konuştu.

'İŞLERİMİZ GİTTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR'

Ekonomik krizin ve kira artışlarının kendilerini oldukça etkilediğine değinen kuru temizleme işletmecisi Resul Tosun ise şunları kaydetti: "Bizim işimiz gıda veya tekstile dayalı olmadığı için çok daha çabuk ekonomik krizlerden etkilenebiliyor. Sonuç itibariyle kuru temizleme, biraz daha tali bir iş. Kriz genel olarak herkesi etkiledi ama daha çok bizleri etkiledi diyebilirim.

Yanımızda çalışanları bile işten çıkarmak zorunda kaldık. Çocuklarımla devam ediyorum şimdilik. Dükkanlarımıza yapılan kira artışları durdurulmadığı sürece işlerimizin daha da kötüye gideceğini kestirebiliyoruz. Bu meseleyi de bir an önce AVM yönetimi ile bir araya gelerek çözmemiz gerekiyor. Aksi taktirde dükkanlarımızı kapatmak zorunda kalacağız."