Barış Akademisyenlerinin duruşmaları görüldü

Barış Akademisyenlerinin duruşmalarına devam edildi. 2 akademisyene ceza veren mahkeme heyeti, basın mensuplarını da salondan dışarı çıkardı.

AKP'nin Kürdistan'daki saldırılarına karşı “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attıkları için haklarında dava açılan Barış Akademisyenlerinin yargılandığı davaların duruşmaları sürüyor. 5 ayrı mahkemenin bakacağı duruşmalarda bugün 17 barış akademisyeni yargılanacak. 4 Temmuz 2018’den beri tutuklu bulunan akademisyen Hanifi Barış’ın da ilk duruşması bugün görülecek.

'AYNI YOLDA DEVAM EDECEĞİZ'

Duruşmalar öncesi akademisyenler, Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Araştırma Görevlisi Aslı Odman okudu.

Odman, şunları ifade etti:

"Siyasileşmiş yargının iddianamelerinin hukuki kanıtlar değil kanaat içermesine ve tutukluluk süresinin bizatihi bir yargısız infazlı cezalandırmaya dönüşmesi artık vakayı adiye haline geldi" dedi. Adli vakaların adi vakalara dönüştüğünü belirten Odman, "Bugün Hanifi Barış arkadaşımızın savunmasına şahit, tahliyesine tanık olacağız. Bugün 5 ayrı mahkemede toplam 17 barış akademisyeni yargılanacak. Adliyelerin uzun hak mücadeleleri sonucunda mutlak gücü sınırlayan hukuku değil, kısa devre ile gücü uygulayan kurumlar haline geldiğini yaşanan tarih içinde görüyoruz. 24 saat içinde tahliye edilen insan hakları avukatları tekrar tutuklanabiliyor. Akademik yılın başladığı bu haftalarda 70 bin öğrenci öğrenim hakkından mahrum bırakılmış bir halde hapishanelerde. Hukukla güvence altına alınmış işçi haklarını talep eden yüzlerce Üçüncü Havalimanı işçisi gözaltında tutuluyor. Çalışma barışı jandarma ile kolluk ile ceza ile imar barışı tüm yaşamı savunanların sesi kısılarak beton ile asfalt ile haklar askıya alınarak uygulanıyor. Biz söz barışın demeye işte bu yüzden devam etmek zorundayız. Bildiğimiz, bizi, hepimizi yaşatan en basit imkanlar, haklar, özgürlüklerimiz, bir arada eşit ve adil yaşama ümidimiz, doğa elimizden alınmasın diye... Söz barışın, akademi Çağlayan'da!"

MAHKEME BAŞKANI, BASINI KOVDU!

İstanbul 28’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk olarak Dr. Gaye Yılmaz'ın duruşması görüldü. Uzun'un avukatı İnayet Aksu mazereti nedeniyle duruşmaya katılamadı. Mahkeme başkanı Özarslan, Aksu'nun mazeretini kabul etmedi. Yılmaz, avukatı olmadığı gerekçesiyle erteleme talep etti. Erteleme talebi mahkeme tarafından reddedilen Yılmaz, avukatı olmadan savunma yapamayacağını belirtti.

Duruşmaya karar için ara verilirken, gazetecilerin içeride izinsiz bilgisayar açtığını iddia eden Mahkeme Başkanı Ersin Özarslan, basın mensuplarını duruşma salonundan çıkardı ve aradan sonra içeri alınmamaları konusunda görevlilere direktif verdi.

2 AKADEMİSYENE CEZA

Avukatı bulunmayan ve savunma yapamayan Yılmaz'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Yrd. Doç. Bülent Küçük'ün duruşması da görüldü. Akademisyen Küçük 1 yıl 3 aya düşürüldü. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.