Baş ve Atay TİP'e geçti: HDP ile yoldaşlığa devam

Milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay HDP'den TİP'e geçti. TİP tarafından yapılan açıklamada, HDP ile ortak mücadelenin süreceği vurgulandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, "Yoldaşlığımız farklı aşamaya geçiyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Hatay Milletvekili Barış Atay ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İrtibat Bürosu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, TİP’in resmi düzeyde kuruluşunun tamamlamış olmasının ardından 24 Haziran seçimlerinde HDP listelerinden milletvekili seçilen Baş ile Atay’ın HDP’den TİP’e geçtikleri duyuruldu.

BAŞ: HDP'NİN YANINDA OLACAĞIZ

İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "24 Haziran seçimleri öncesinde TİP’in kurucu meclisi HDP’den gelen ittifak önerisini değerlendirmişti. HDP’yi destekleme kararı aldık. O mücadele sürecinde HDP’den aday olarak aynı hatta mücadelemizi sürdürmeye çalıştık. AKP, 24 Haziran’da HDP’yi baraj altında bırakmak istedi. Ama bunu başaramadı. İktidarın sürekli olarak gayrimeşru çabası devam ediyor. Biz bugün bunu ayrılık olarak değerlendirmiyoruz. Daha da güçlendirme, iktidar karşısında emekçi hareketini büyütmektir. HDP’nin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BULDAN: YOLDAŞLIĞIMIZ FARKLI AŞAMAYA GEÇİYOR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, "Mücadele ettiğimiz bazı arkadaşlarımızla yoldaşlığımızı ve yol arkadaşlığımızı farklı bir aşamaya çeviriyoruz. Bizim için temel prensip ve ilke, halkın özgürlük, demokrasi ve emek mücadelesini yükseltmek ve bu mücadelede birlikte hareket etmektir” dedi.

Mücadele tarihi açısından Türkiye’nin yüz akı olan Türkiye sosyalist ve sol hareketinin şimdiye kadar birliktelikten ziyade ayrılıklarla anılır hale geldiğinin altını çizen Buldan, "Ama bunun Türkiye halkları için bir kader olmadığını bizzat HDP deneyimi kanıtlamıştır" ifadesini kullandı.

Buldan, "Baştan beri bu süreç HDP’nin yetkili organları ve TİP’li arkadaşların karşılıklı birbirini bilgilendirme ve yapılan ittifakın ilkelerine uygun yürümüştür" diye ekledi.

Buldan, açıklamasında şunları da söyledi:

"Yapılan seçim ittifakına göre; HDP milletvekili olarak seçilen iki yoldaşımızın, seçimlerden sonra da devam eden Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluş çalışmalarında yer alacakları ve resmi düzeyde partileri kurulduktan sonra ise kendi partilerinin temsilini yerine getirmeye devam edecekleri konusunda karşılıklı uzlaşı sağlanmıştı.

Gelinen aşamada Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) resmi düzeyde de kuruluşunun tamamlanmış olması, bu birlikteliğin yeni bir aşamaya geçirilme fırsatını bize sunuyor. TİP deneyimi parlamenter sistem mücadele açısından tarihi bir deneyim ve örnektir. Behice Boranların, Mehmet Ali Aybarlerın, Sadun Erenlerin, Tarık Ziya Ekincilerin, 1965 yılında mecliste yükselttiği mücadele deneyimini HDP olarak kuruluşumuzdan bu yana değerli bulduk ve o geleneğe sahip çıktık.

Ama şimdi artık TİP’in yeniden meclise geri dönme zamanı gelmiştir. HDP milletvekilleri olarak seçilen ve parlamentoya giren iki arkadaşımız kendi partilerine geri dönerek TİP’i mecliste temsil edeceklerdir. TİP’in mecliste olmasını önemsiyoruz ve destekliyoruz.

'AYRIŞMA DEĞİL, BİR ARADA DURMA KARARI'

TİP’in yeniden yaşatılması, gelişmesi ve Türkiye halkları için güçlü bir mücadele mevzisi olması için HDP elinden gelen her türlü desteği vermeye hazırdır. Kesinlikle bu bir ayrışma değil, kurumsal düzeyde daha sağlam bir buluşmanın, herkesin kendi rengi ile tam da HDP projesine uygun biçimde bir arada durma kararıdır. Gerçek bir güç birliği, dayanışma ve yeni koşullara göre daha güçlü yol arkadaşlığı geliştirme kararlılığıdır."

TİP: DOSTLUK VE YOLDAŞLIK SÜRECEK

TİP Merkez Komitesi adına hazırlanan metni Hatay Milletvekili Barış Atay okudu. Açıklamada, "Türkiye İşçi Partisi, ülkemizin Saray Rejimi’nden kurtulmasının, işçilerin-emekçilerin, Türk ve Kürt ilericiliğinin, halklarımızın ortak mücadelesiyle mümkün olacağını düşünmektedir. Türkiye İşçi Partisi, ülkemiz halkları arasına düşmanlık ve nifak sokacak her tür girişime karşı olduğu gibi, Türk ve Kürt ilericiliğinin ortak mücadelesine zarar veren girişim ve tutumlara karşı da mücadele vermektedir. Türkiye İşçi Partisi, hedeflediği Sosyalist Türkiye’nin kurucu bileşenlerinden biri olarak Kürt emekçilerini görmektedir" denildi.

HDP'yi desteklemek konusunda ikirciksiz bir tutum alındığını vurgulayan TİP, HDP ile kalıcı ittifakta olunacağı mesajını verdi.

HDP'ye teşekkür edilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Bugün itibarıyla, İstanbul ve Hatay Milletvekilleri olarak HDP grubunda sürdürdüğümüz mücadeleyi, kuruluş çalışmalarını sonlandıran Türkiye İşçi Partisi üyeleri olarak sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da TİP ile HDP arasındaki dostluk ve yoldaşlık korunacak; sokakta olduğu gibi mecliste de faşizme karşı ortak mücadelemiz sürecek; Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile dayanışmamız devam edecektir."