Başaran: Akbaba'nın ölümünden AKP sorumlu

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hasta tutsak İbrahim Akbaba'nın ölümünden AKP yönetiminin sorumlu olduğunu vurgulayarak, "IŞİD'liler bırakılıyor, hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor" vurgusunda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve MYK Üyesi, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hasta tutsak İbrahim Akbaba’nın yaşamını yitirmesine ilişkin bugün açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, "Bir hasta tutsak daha, Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlığında Abdülhamit Gül’ün Bakanlığında cezaevinde yaşamını yitirdi. İleri derecede diyabet, kalp ve katarakt hastası olan ve açık kalp ameliyatı geçirmiş, bir bacağı protez olan ve bir yıldan uzun süredir cezaevinde tutuklu olarak bulunan 71 yaşındaki İbrahim Akbaba, SEGBİS üzerinden ifade verdiği sırada kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiştir" denildi.

'IŞİD'LİLERE TAHLİYE, HASTA TUTSAKLARA ÖLÜM!'

Akbaba’ya rahmet, ailesine başsağlığı dileyen Başaran, şunları ifade etti:

"İbrahim Akbaba’yı tutuklu olarak yargılayan mahkeme, ilgili raporları sağlamayan Adli Tıp Kurumu ve tüm bunlara göz yuman Adalet Bakanı zulmün yanında yer aldığını bir kez daha göstermiştir. Başına ödül konulan İŞİD sanıkları tutuksuz yargılanırken, Akbaba’nın sağlık durumuna rağmen tutuklanması, Mardin Kızıltepe’de yaşadığı halde Edirne Cezaevi’ne sürgün edilmesi, kendi başına yaşamını idame ettiremeyeceği halde, yalnız olarak tutulmuş olması vicdansızlıktır. SEGBİS ile ifade vermeye zorlanmış olması adil yargılanma hakkının ihlalidir. Ailesine veda etme hakkının gasp edilmiş olması ise tümüyle zalimliktir. 

'SORUMLUSU AKP'

Hak örgütlerinin durumunu defalarca dile getirdiği Akbaba’ya ilişkin verdiğimiz soru önergelerine cevap gelmeden, ne yazık ki Akbaba’nın cenazesi cezaevinden çıkmıştır.  Bu ölümün vebali hasta tutsakların durumunu görmezden gelen, cezaevlerini işkence ve ölüm yuvasına çeviren AKP yönetiminindir."

'SORUMLU VE VİCDANLI OLALIM'

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, açıklamasının sonunda da şu mesajı verdi:

"İbrahim Akbaba’nın ölümünde payı olan tüm sorumlular, adil ve tarafsız bir yargı önünde hesap verene değin mücadeleye etmeye devam edeceğimizi ilan ediyor, bu ölümde payı olan tüm kişileri ve kurumları vicdan ile hareket etmeye, sorumluluklarını üstlenmeye davet ediyoruz."