Batman'da 'tecrit' paneli: Öcalan çözüm getireceği için...

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride dikkat çeken avukatı Newroz Uysal, “Bugün çözüm istemeyenler Öcalan'a tecrit uygulamaktadır" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla Petrol-İş Sendikası Konferans Salonu’nda panel düzenledi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Newroz Uysal ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Eş Başkanı Nizamettin Toğuç’un konuşmacı olduğu paneli çok sayıda kişi izledi. 

'ÇÖZÜM ÖCALAN'IN PARADİGMASINDA'

Av. Uysal, hukuki olarak bir tutuklununüç gün boyunca kimse ile görüştürülmediği durumda tecrit altında olduğu anlamına geldiğini ifade ederek, "Bugün Öcalan, tutuklandığı o günden bu yana ağırlaştırılmış tecrit altındadır. Hukuki olarak bunun anlamı budur. Öcalan ile birlikte sonradan İmralı'ya götürülen tutuklular da tecrit altındadır. Ve bu hukuksuzdur" dedi.

Uysal, Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasında sadece Türkiye'nin değil, uluslararası devletlerin payı olduğu, bunun en başta da ABD ve İngiltere'nin komplosu olduğunu ifade ederek, şunları ekledi: "Nasıl ki uluslararası güçlerin Öcalan'ın tutuklanmasında parmakları var ise bugün Öcalan'a uygulanan tecritte de parmakları vardır. Neden mi? Çünkü Öcalan'ın dünyayı içine düştüğü savaş sarmalından çıkaracak bir paradigması vardır. Öcalan demokratik modernite demektir, daha da önemlisi Öcalan çözüm demektir. İşte bugün çözüm istemeyenler Öcalan'a tecrit uygulamaktadır."

'DÜNYADA EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR TECRİT'

Dünyada eşi ve benzeri görüşmemiş tecridin Öcalan'a uygulandığını vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:

"Bugün Öcalan PKK lideri olabilir, Öcalan bir halkın önderi olabilir ama aynı zamanda Öcalan bir tutukludur ve onun demokratik hakları vardır. Bir tutukluya tanınması gereken haklar Öcalan'a tanınmıyor. Bunun hukuki olarak kabul edilebilir yanı yoktur. Hukuksal anlamda bir avukat, müvekkili ile görüşürken kimseden izin almak zorunda değildir. Ama bugün Öcalan ile görüşmek için savcılığa başvuru yapmak zorunda bırakılıyoruz ve bu başvurularımız da kabul edilmiyor. Bu uygulama hukuka aykırıdır. Bir ülkenin yasası, İmralı'ya özel olarak değiştiriliyor.

Öcalan'a yapılan tecrit ortadan kaldırmak istemeyen güçler Ortadoğu'da çözümü istemeyenlerdir. Biz avukatları olarak tecridin sona ermesi için elimizden geleni yapmak bir yana Öcalan'ın serbest kalması için de hukuki mücadelemize devam edeceğiz." 

'ÖCALAN HALK ÖNDERİ; TECRİT BİTMELİ'

HDP Batman İl Eş Başkanı Nizamettin Toğuç da, Mandela ve Arafat gibi Öcalan'ın da bir halk önderi olduğuna dikkat çekerek, "İşte bugün tecrit altında olan bir halkın önderidir" dedi. Kürtlerin önderleri gibi baskı altında olduğunu dile getiren Toğuç, şunları söyledi: "Kürtler inkar ve imha politikasına maruz kalmışlardır yıllardır. Yüz yıldan fazladır bu politika devam etmektedir. Biz nasıl demokratik bir yaşam inşa edeceğiz diyorsak, Kürtlere zülüm edenler de en zalim politikaları uygulamayı ifade etmeye devam ediyorlar. Bugün bu baskılara son vermek için aynı zamanda mücadele gerekiyor ise en başta tecride son vermenin yollarını aramak zorundayız. Tecridin bir diğer amacı da asimilasyonun bir parçasıdır. O yüzden buna son vermeliyiz."