Bayburt Cezaevinde tutsaklara işkence

Şiddetin ve baskının yoğun yaşandığı Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevinde tutsakların teme ihtiyaçları karşılanmayarak, askeri yöntemler uygulanmak isteniyor.

Türkiye ve Kürdistan’da bulunan cezaevlerinde hak ihlalleri devam ediyor. Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan siyasi tutsakların cezaevi yönetimi tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldıkları öğrenildi.

Telefon görüşmesinde tutuklu kardeşi Zeynep Erdem ile konuşan Musa Erdem, tutsakların yaşadıkları sorunları ve baskıları aktardı.

ŞİDDET VE BASKI UYGULANIYOR

Kardeş Erdem’in verdiği bilgilere göre, hasta tutsaklar ve diğer tutsaklar sağlık sorunları yaşadıklarında doktora götürülmüyorlar. Bütün taleplerin reddedildiği Bayburt Cezaevinde, tutsaklar askeri yönlemlere de zorlandığını akraban Erdem, şu bilgileri paylaştı: “Hastaların hastaneye gitme talepleri ret ediliyor. Hiçbir sağlık tedavisi yapılmıyor. Gece koğuşa baskın yapılıyor. Kandıra cezaevinden gelen müdür tutuklulardan esas duruşta durmalarını, askeri metotları uygulamalarını istiyor. Tutuklulara hakaret ediliyor, en ufak bir itirazda ağır disiplin cezaları uygulanıyor. Tutukluların koğuş değiştirme talepleri görmezlikten geliyor. Mektuplar gönderilmiyor. Telefon görüşmelerinde, açık, kapalı görüşlerde tutuklulara ve ailelerine baskı ve şiddet uyguluyor. Açık görüşlerde süre kısaltılıyor ve gardiyanlar başlarında durarak rahatsız ediyor. Yemek ve diğer ihtiyaçları karşılanmıyor.

Tutuklular ihtiyaçlarını cezaevindeki aşırı yüksek fiyatlardan kantinden almak zorunda kalıyor. Yapılan yazılı itirazlar dilekçeler kabul edilmiyor. Yapılan zamanı belirsiz baskınlar ve askeri içtima zorlamalarıyla psikolojik baskı ve ölüm tehlikesi söz konusudur. Gürüşmecilerin izlenimlerine göre tutuklularda belirgin manevi ve fiziki çöküntü olduğu görülüyor.”

Abla Erdem ise, Zeynep Erdem’in ailesi olarak bu durumdan endişeli olduklarından ve sürekli kızları Zeynep için çağrılar yaptıklarını belirtti. Kardeşinin bel fıtığı hastalığı olduğunu ve tedavisinin yapılmadığını kaydeden abla Erdem, insanların cezaevlerinde bulunan tutsaklar için duyarlı olmaları gerektiğine dikkat çekti.