Beştaş: Daha fazla kan ve gözyaşı istemiyoruz

Binlerce kişinin katıldığı HDP Siirt mitinginde bir konuşma yapan milletvekili adayı Beştaş, “AKP'ye verdiğiniz her oy kurşun, tutuklama, kayyum olarak geri gelecek. Daha fazla kan ve gözyaşı istemiyoruz” dedi.

HDP’nin 24 Haziran seçimleri için düzenlediği mitingler sürüyor. Siirt’te de binlerce kişinin katılımı ile miting düzenleniyor.

Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Siirt milletvekili adayları Meral Danış Beştaş, Hayrettin Şen ve Sıdık Taş, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeleri, TJA aktivistleri, DBP il ve ilçe yöneticileri, HDP ve DBP PM üyeleri, Barış Anneleri, sendika temsilcileri yanı sıra binlerce kişi katıldı. HDP bayrakları süslenen alanda, Demirtaş posterleri de asıldı. Polis bariyerleriyle çevrili olan alanda yapılan polis aramasının ardından alana girişlere izin verildi. Polisin kurduğu arama noktasında yapılan üst aramasının ardından halkın alana girmesine izin veren polis, bazı kişiler üzerindeki çakmak ve kesici aletlerini aldıktan sonra alana girişine izin verdi.

Yapılan yoğun polis aramasından kaynaklı giriş kapılarında insanların dakikalarca beklemesi dikkat çekti. Coşkunun yoğun olduğu mitingde, kitle sık sık "Direne direne kazanacağız", "Başkan Selo" ve "Bizler HDP bizler meclise" sloganları attı. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine ilginin yüksek olduğu mitingde, sahneden seslendirilen şarkılar eşliğinde kitle halay çekti. Alkış ve zılgıtların susmadığı mitingde, Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın cezaevine girmeden önceki konuşmaları dinlendirilmesiyle birlikte alandaki coşku doruğa çıktı. Yine alanda bazı yurttaşların Demirtaş maskesini yüzüne taktığı görüldü.

İLHAN: SEÇİM GÜNÜ SANDIKLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Saygı duruşuyla başlanan mitingde ilk konuşan HDP Siirt İl Eşbaşkanı Necibe İlhan, seçim gününde halkın sandıklara sahip çıkması gerektiğini belirtti. DTK üyesi Selim Sadak ise, "Siirt halkı, minnettarım size. Sizleri kutluyoruz. Bir ay önce, Siirt'te HDP kalmamış dediler. Gelin bu alana bakın, bitmiş miyiz bitmemiş miyiz? Kör gözlerinizi açın. Halk olmadan vekil olmaz. Vekillerimiz, halkın vekilleridir. Yükünüz ağırdır. Siirt'i güzellleştirecek sizlersiniz. Türkiye'ye barışı ve kardeşliği getirecek olan sizlersiniz. Çünkü sizler çok acı çektiniz. Bu acıyı çekenler barış ve kardeşliği getirir. Ankara sesimizi duysun. Sayın Öcalan başta olmak üzere zindandakileri bırakacaksınız. Siirt'te 3 vekil çıkaracağız" dedi. HDP üzerindeki basın ambargosuna dikkat çeken Sadak, "Sayın basın mensupları bu tabloyu doğru yazın. Manipüle etmeyin" diye konuştu.

HDP Siirt Milletvekili Adayı Hayrettin Şen ise, "HDP'ye oy verin, oylarınızla meclise gideceğiz. Cezaevlerindeki arkadaşlarımızın tutukluğunu kabul etmiyoruz. Onları çıkaracağız. Kayyumun hizmetini görüyorsunuz. Onların ismi çiçekçidir. Tahir Elçi, Savaş Buldan ve Vedat Aydın'ı unutmadık. Her zaman aklımızdadır. Suruç, Roboski, Cizre'de yaptıklarını unutmayacağız. Onları yeneceğiz. Söz veriyoruz" dedi.

HDP'nin bir başka adayı Sıdık Taş, Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde "HDP, baraj altında kalmalıdır" sözlerini hatırlatarak, "Kusura bakmayın, baraj altında kalacak olan sizlersiniz. Diyarbakır, Batman ve Siirt'e bakın" dedi.

BEŞTAŞ: HALK KARARINI VERDİĞİ ZAMAN KİMSE ÖNÜNDE DURAMAZ

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt milletvekili adayı Meral Danış Beştaş, "Diyarbakır'ın selamını aldık. Siirt'te omuzuna düşen görevi yerine getirildi. Selam olsun sizlere. Kürt ve Arap halkı bizler biriz ve bu barajı da birlikte yıkacağız" dedi. Seçime sayılı günler kaldığını belirten Beştaş, "3 gün kaldı. Faşizmden kurtulacağız. Barış, eşitlik ve kardeşlik yolunu açacağız. Türkiye umudunu, HDP'ye bağlamış. HDP barajı yıktıkça, faşizm yıkılacak. Faşizme sandığa koyacağız, içinden halklarımız çıkacak. Halk kararını verdiği zaman kimse önünde duramaz" şeklinde konuştu. Baskı ve faşizan uygulamalara dikkat çeken Beştaş, "Bu alanları doldurarak, Ankara'ya mesaj verdiniz. 2002'de Siirt, Erdoğan'ı vekil yapmıştı. Sizler o dönem yasaklara karşıyız demiştiniz. Aynı Erdoğan bugün Selahattin Demirtaş'ı rehin tutuyor. Bizler, 25 Haziran'da tüm cezaevleri kapılarını açacağız. Siyasi tutukluları özgür bırakacağız. Kürt, Alevi, Kadın, öğrenci ve AKP gibi düşünmediği için hapishanede olanlar özgürleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'a Siirt'ten oy alamayacağını belirten Beştaş, "Siirt'ten sana kredi yok, geçti. Sen mademki, Siirt'ten seçilecek siyasi hayatına büyük bir adım attım. Peki, bugüne kadar Siirt'e yaptın. Duble yol yaptım diyorlar ama duble yol göremedim. Siirt'te bir yatırım yok. Burada yalan ve yalanla Siirtlilerin oyunu almaya çalışıyor. Siirt Havalanı kapalı. Pisti uzattığını söylüyor. Sen pisti uzatsan ne olur. Siirt'te uçak kalkmıyor. Sen derdin halk değil, senin derdin sana yakın patronların. Sen halkı, yoksulu sevmezsin, zengini seversin. En büyük ihaneti Siirt'e yaptı. AKP'nin miadı doldu" diye konuştu.

AKP'ye oy verecek yurttaşlara çağrıda bulunan Beştaş, "AKP'ye verdiğiniz her oy kurşun, tutuklama, kayyum olarak geri gelecek. Daha fazla kan ve gözyaşı istemiyoruz. Siirt, AKP'ye kırmızı kart gösterecek. Siirt Belediyesi'nin karakola dönüştürüldüğünü belirten Beştaş, "Bunlar hizmet yaptığını söylüyorlar. Her hafta yolları söküp yapıyorlar. Neden ihale. Bunlar, belediyeye de yalanı getirdiler. Kayyum, çalışanlara 'seçimde oy pusulası ve sandık numarasını getireceksiniz' demiş. Neden? Sanki sen seçimle mi geldin. Kayyum bu şehre hizmet etmek için değil, sömürmek ve yandaşlık yapmak için geldi. Yerel seçimlerde de bay bay diyeceğiz" diye konuştu.

BULDAN: SİİRTLİLER ERDOĞAN’IN KAPISINI KAPATACAK

Mitingde bir konuşma yapan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, şunları dile getirdi:

“Bu coşku her yerde var. Bu moral, kararlılık her yerde var. Gittiğimiz her yerde aynı coşku, ilgi ile karşılanıyoruz. Çünkü umut, barış, özgürlük dağıtıyoruz herkese. Bu morali, coşku ve enerjimizi siz değerli halkımızdan alıyoruz. Her yerin rengi ve gönlü HDP, çünkü HDP bu ülkenin umududur. HDP, Kürdün Türkle Kürdün Arapla el ele dolaşacağının garantisidir. HDP, bu ülkenin barışıdır. Bunun için çıktık yola. Barış, özgürlük, kadın, çocuklar ve geleceğimiz için çıktık oldu. 16 yıldır AKP, geleceğimizi çaldı. Her şeyimizi aldı ama artık ona geçit yok.

Sevgili Siirtliler, Erdoğan'a siyaset kapısı açtı. Şimdi, Siirtliler Erdoğan'ın kapısını kapatacak. Artık, Enişte Siirt'ten oy alamayacak. Sandığa gömecek Siirtliler olacak. 16 yıl önce enişteyi Ankara'ya gönderdi. Siirtliler zannetti ki barış, özgürlük gelecek. Ama baktı ki AKP ve Erdoğan'ın kafası savaş politikasından başka bir işe yaramıyor. Siirtliler Nevala Kasaba'yı unutmaz. Yaşanan faili meçhulleri unutmayacak onurlu bir halktır. Bu kadar bedel ödenmiş bir kentimizde, AKP'liler ve Erdoğan Bey faili meçhul anlayışını yanına almış. 90'lara dönecek. Çiller ve Ağar'ı yanına almış. Oysa artık bu ülke acı, savaş ile anılmamalıdır. Bu ülkenin barış ve özgürlüğe, kardeşliğe ihtiyacı var.

Burada Kürt, Arap ve Türk kardeşlerim; hepiniz artık bu siyasete dur demelisiniz. Erdoğan'ın savaş ve inkar anlayışına dur demelisiniz. Onlar, sizleri düşünmesinler. Siirt halkının sorunlarının onları ilgilendirmez. Onları ilgilendiren tek şey, onların yandaşlarına rant sağlamak ve onlar üzerinden siyaset yapmak. Onlar, Siirt'e tek bir yatırım ve çivi yapmadı. Esnafı ve genci düşünmediler. Esnaf siftah yapmadan kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor. İnsanlar işsiz ve yoksul. Bunlar AKP'yi ilgilendiren konular değil. Onlar, Kürtlerin kazanımlarını nasıl yok edebilirim? Kimliği ve kültürlerini nasıl yok edebilirim?

Şimdi onlar Efrin ve Kandil'e nasıl gidebilir. F16’ları bu semalarda nasıl uçurabilirim. Bu semalardan 24 Haziran'da F16'lar değil barış güvercinleri uçacak. Türkiye, bu bir yaşama mahkum değil. Artık değişim ve dönüşüm zamanı geldi. Sizler çok iyi bilirsiniz. İradenizle seçilen belediye eşbaşkanları cezaevinde, onların yerinde kayyumlar var. Bu ili kayyum yönetiyor. Sizin seçtiğiniz, iradeniz, temsilciniz bu ilin belediye eşbaşkanı sevgili Bakırhan, cezaevinde kalmayı hak etmiyor. Söz veriyoruz, Bakırhan gelecek ve belediyeyi alacak.

24 HAZİRAN’DA BU ANLAYIŞA TAVIR ALINACAK

Bu ile kayyum zihniyeti dayatanlara verecek cevabımız sandıklar olacak. 24 Haziran'da bu anlayışa karşı tavır alacak ve hesabını soracak. Siirt halkı onurlu bir halktır. 16 yıl önce Recep beye bir kapı açtınız artık o kapıyı kapatacaksınız. 24 Haziran'da HDP'li 3 vekil parlamentoya gidecek. Bir yanında Cumhurbaşkanı olacak. Sevgili Demirtaş olacak.

Şimdi Recep Bey, her gün bir yalan ve dolanla Demirtaş ve partimize sayıyor ve saydırtıyor. Her gün dilinden Demirtaş var. Sürekli Demirtaş'tan bahsediyor. Çünkü rüyasına giriyor kabusu olmuş. Aslında haklı. Çünkü korkuyor Demirtaş'tan. Korkmazsa, bugün cezaevine koymazdı. Demirtaş cezaevinde, ama binler ve milyonlar meydanlarda. İnan az kaldı. Sadece 3 gün kaldı. Recep Bey ve AKP'nin gideceği yer belli. Onlar, zannediyor iktidara gelecek. Recep Bey, koalisyondan bahsetmiş. Ya, siz gidiyorsunuz hangi koalisyondan bahsediyorsunuz. Abbas yolcu, bağlasan durmaz. Siirtliler, Amedliler, Kürdistan sana geçit vermeyecek. Sen Kürtleri inkar ettin, katlettin, duymadın, en büyük zulmü yaptı.

Suruç'ta insanlarımız, hastanede boğazları kesilerek katledildi. Kürtler bunu unutur mu? Cizre’yi Gever'i, Sur'u unutur mu? Her türlü zulmü yaptın. Belediyelerimizi aldın. Sandık la alamadın, cezaevi ile aldın. Kürt nerde kazandıysa oraya el attın. Kürt anasını bile görmesin anlayışıyla yaklaştın. Kürtler de sana hesabını sandık ta sana gösterecek.

Sevgili halkımız, 3 gün var. Uyumak yok. Gece ve gündüz çalışacağız. AKP, gidecek. Evleri dolaşacak. Oy isteyecek. Ama şuna inanıyorum. Siirt halkı kararını çoktan vermiş. Bu alanı dolduran sevgili halkımız, Siirt bu sefer de iradesine sahip çıkacak. Bu müjdeyi 24 Haziran'da bekliyorum. 3 gün sonra yeni bir sayfa olacak. Bu sayfa temiz bir sayfa olacak. Halkların eşit koşullarda yaşayacağı, OHAL'in olmadığı, geleceği olan bir Türkiye'nin olacağı sizleri armağan etmenin müjdesini veriyoruz. Türkiye halkları bu kararını vermiş. Bu hava, Türkiye'nin her yerinde aynı hava var. Herkes Erdoğan ve AKP'den büyük bir mağduriyet aldı.

Onlar bizim geleceğimiz çaldılar. 16 yılımızı aldılar. Yarınlarımızın teminatı siz değerli halkımızdır. Hep birlikte başaracağız ve kazanacağız. Cezaevlerinin kapılarını açacağız. Yüksekdağ ve Demirtaş, vekillerimizi ve bütün arkadaşlarımızı cezaevinden birlikte çıkaracağız. Buradan söz veriyorum sizlere. Son bir kez görevini yapacaksınız. Size inanıyorum ve güveniyorum. Babam Tillolu Ben de Siirtliyim. Siirt’ten büyük başarı elde edeceğiz.

Geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Siirt, çok güzeldi. Hepinizin yolu açık olsun. Ya kazanacağız ya kazanacağız. An azadi an azadi. Allaha ısmarladık."

Buldan'ın konuşmasının ardından miting sona erdi.