Bir takımdan daha fazlası: Amedspor

Kurulduğu günden beri ırkçı saldırılara, cezalar, saldırılar, tehdit ve tacizlere uğrayan Amedspor, bugün deplasmanda Somaspor ile karşılaşacak. Sahadan galibiyetle ayrılması halinde 12 yıldır özlemini çektiği şampiyonluğu neredeyse garantileyecek.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden Amedspor, 18 Ağustos 1976'da Melikahmetspor olarak kurulmuş bir kulüp. Melikahmetspor; 1990'da Diyarbakır Belediyespor, 1996'da ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Diskispor oldu. Takım belediyenin alt yapı desteğiyle inanılmaz başarılar elde etti.

Grupları ve ligleri bir bir atlayan takım, 2010'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübü olarak spor yaşamına devam etti.

28 Ekim 2014'te yapılan Olağanüstü Genel Kurul'da ise kulübün adı oy birliği ile Amed Sportif Faaliyetler oldu. Kentin Kürtçe adını alan kulübün TFF'ye yaptığı isim değişikliği başvurusu hep cevapsız kaldı. Nihayet TFF, 2015 Ağustos ayında, neredeyse bir sene sonra Amedspor ismine onay verdi.

BİNLERCE IRKÇI SALDIRI VE CEZALAR

Özelikle 2015 yılından sonra Amedspor’un karşılaştığı ayrımcı ve hukuk dışı uygulamalar hızla artmaya başladı. Takım siyasi aktörlerin hedefi haline gelirken gittiği bütün deplasman maçlarında futbolcu ve yöneticileri fiziki saldırılara maruz kaldı. Taraftarları sıklıkla gözaltına alınan takımın deplasmana taraftar götürmesi yasaklandı. Takıma binlerce siyasi amaçlı cezalar verildi.

Takım, Türkiye kamuoyunda Amedspor ismini alırken 31 Ocak 2016 tarihinde Bursaspor ve Amedspor, Ziraat Türkiye Kupası kapsamında ‘Timsah Arena’da karşı karşıya geldi. Maç esnasında Amedspor oyuncuları sık sık ırkçı saldırılara maruz kaldı. Amedspor tribünleri, "Çocuklar ölmesin, maça da gelebilsinler" derken, Bursa taraftarları, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" diye tezahüratta bulundu. Maçı sunan A-Haber spor spikeri ise, Amedspor dememek için sıkça oyunculara "onlar" dedi. Bütün ırkçı saldırılara rağmen maç, Amedspor'un galibiyetiyle bitti.

2016 yılında Ankaragücü maçında Amedspor yöneticileri protokol tribününde demir çubuklarla saldırıya uğradı. Kulübün Basın Sözcüsü ve avukatı Haldi Soran Mızrak, 2.5 metrelik merdiven boşluğundan aşağı atıldı.

Tarihler 5 Mart 2023'u gösterirken TFF 2. Lig Beyaz Grup 23. hafta maçında Bursa'da, Bursaspor ve Amedspor karşılaştı. Maç öncesinde Bursa esnafı, Amedspor oyuncularına fiziksel ve sözlü saldırılarda bulundu. Maç başlamadan önce Bursaspor’un Timsah Arena Stadı’na giren taraftarlar, ellerinde on metrelerce uzunluğunda olan Türk bayrağına yazılı, “Göğün direği alınana dek ay yıldız hüküm sürecek” pankartı taşıyarak sık sık ırkçı sloganlar attı.  Bursaspor futbolcuları, ısınmak için sahaya  “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözlerinin yer aldığı bir şarkıyla çıktı.

Bursaspor taraftarları, maç öncesi ısınmak için sahaya inen Amedspor’lu futbolculara ise “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Vatanına göz dikeni ez oğlum" ve “İntikam” gibi ırkçı sloganlar attı. Irkçı saldırılar daha sonra fiziki saldırılara da dönüştü. Saha etrafında yoğun polis bulunmasına rağmen taraftarlar Amedspor oyuncularına saldırdı. Saldırı anında tribünlerde bulunan binlerce taraftar, “Vurun, vurun” diye bağırdı. Öte yandan saldırgan taraftarlar, tribünlerden 1990’lı yıllarda on binlerce Kürt’ün katledilmesinde rolü olan ve JİTEM elemanı “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve yine JİTEM’in insan kaçırmak için kullandığı “Beyaz Toros” fotoğraflarının yer aldığı posterleri açtı. Maç sonrası Amedspor yönetimi tarafından yapılan açıklamada, maç sonunda soyunma odası koridorlarında Bursaspor Özel Güvenlik Amiri, kulüp personelleri ve emniyet görevlileri tarafından, oyuncularına yönelik saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.

Yine geçen yıl Aksarayspor maçı öncesi Amedsporlu futbolcular ısınmak için sahaya çıktıklarında 'Ölürüm Türkiyem' parçası çalındı. Amedsporlu futbolcu Oktay Aydın'ın annesi Fatma Aydın ve çeşitli maçlarda çok sayıda taraftar İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Verilen cezalar, saldırılar, tehditler, tacizler Amedspor'u yolundan etmedi.

YILLARDIR BEKLENEN ŞAMPİYONLUĞA BİR ADIM

Bu sezon 2. Lig Kırmızı Grup yer alan Amedspor, şu ana kadar çıktığı 34 maçtan 23 galibiyet ve 8 beraberlik ile ayrıldı. Ligin bitimine iki hafta kala 77 puanı bulunan Amedspor, deplasmanda Somaspor ile karşılaşacak. Amedspor sahadan galibiyetle ayrılması halinde 12 yıldır özlemini çektiği şampiyonluğu neredeyse garantileyecek.