BM İnsani Gelişmişmişlik raporu açıklandı: Türkiye 64. sırada

Birleşmiş Milletler 2018 yılına ait İnsani Gelişmişlik Endeksi raporunu yayınladı. Raporda Türkiye 64. Sırada yer aldı.

BM İnsani Gelişmişlik Endeksi raporunun ilk sırasında Norveç yer alırken, 2. Sırada İsviçre, 3. Sırada ise Avustralya yer aldı.

‘İNSANİ GELİŞMİŞLİK’ RAPORU NEDİR?

İnsani Gelişme Endeksi, dünyadaki ülkeler için okur yazar oranı, yaşam düzeyi ve uzunluğu doğrultusunda belirli göstergeler içeren bir rapordur.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, bu araştırma ülkelerin gelişmişlik seviyelerini, ayrıca ekonomisinin insanlar üzerindeki değişkenliğinin de hangi düzeyde etkilediğini gösteriyor.

Toplam 189 ülkenin incelendiği raporda ilk beşe giren ülkeler sırasıyla, Norveç, İsviçre, Avustralya, İrlanda ve Almanya oldu. Türkiye, bu yıl 64. Sırada yer aldı. Raporda, en son sırada Afrika ülkesi olan Nijer bulunuyor. Eğitim, sağlık, gayri safi milli hasılat, çalışma ve işçilik, insan güvenliği gibi bir çok konuda değerlendirilen ülkelerin durumu bu rapor ile daha açık hale getiriliyor.

Ülkelerin insani gelişmişlik oranlarına göre, 1990 yılından beri seviyelerde küresel olarak %22 artış söz konusu.

Buna göre, insanların ortalama olarak daha uzun yaşadıkları, daha fazla eğitim imkanı bulduklarını ve daha fazla gelir elde ettikleri kaydedildi.