Bozgeyik: Yönetememe krizi yaşıyorlar

İktidarın, yönetememe krizi yaşadığının altını çizen KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, “Tüm bu saldırıları ömürlerini uzatmak için yapıyorlar, ancak kaybeden onlar olacak” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) hedef alınmasının bir algı yönetimi olduğunu; itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Bozgeyik, toplumun demokratik kesimleri ve siyasetlerinin de TTB’nin yanında olması gerektiğini vurguladı.

ANF’ye konuşan Bozgeyik, TTB ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) salgın sürecinin şeffaf yürütülmesine ilişkin talepleri olduğunu hatırlatarak, uyarıların dikkate alınmadığını ve gelinen durumum korkutucu olduğunu kaydetti.

ORTADA BAŞARI YOK

Salgın başladığında Saray’da alınan kararla TTB, DİSK, KESK, TMMOB dahil edilmeden bir başarı hikayesi yazmaya çalışıldığını hatırlatan Bozgeyik, şöyle devam etti: “Eylül’e geldiğimizde ortada bir başarı yok. Başından beri Dünya Sağlık Örgütü (WHO), TTB ve SES’in, hem iktidarın alması gereken tedbir/önlemler hem de sürecin şeffaf yürütülmesi ile ilgili çok yoğun girişimleri oldu. İktidar uyarıları dikkate almadığı için bugün çok korkutucu rakamlarla karşı karşıyayız. Türkiye genelinde açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığı ortada.”

ALGI YÖNETİMİ

Efrîn sürecinde de TTB’nin ‘Savaş bir insan sağlığı sorunudur’ şeklindeki açıklamasından sonra hedef gösterilip soruşturma açıldığını ve gözaltı ve cezalandırmalara gidildiğini hatırlatan Bozgeyik, şunları söyledi: “Bizim KESK olarak barış talebimize de saldırılar oldu. AKP iktidarı, uzun süredir Türkiye’de yapmak istediği yasal düzenlemeler için önce Devlet Bahçeli’yi konuşturup kamuoyu oluşturuyor. Daha önce de Türkiye Barolar Birliği (TTB) seçim sistemi yasası değiştirildiğinde, MHP ve yandaş basınla bir ön çalışma. Ekim ayı içinde de hem TTB hem de TMMOB ile ilgili yasal düzenlemenin Meclis’e geleceği konuşuluyor. Bugün TTB için yapılan açıklamalar da iktidarın toplumsal muhalefeti itibarsızlaştırma, marjinalleştirme ve susturmaya dönük algı yönetimidir.”

KESK, TTB VE SES’İN YANINDA

Bozgeyik, KESK olarak TTB ve SES gibi sağlık kurumlarının özellikle de böyle bir süreçte yanlarında olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonra da başta TTB ile dayanışma içinde olacağız. Ortak mücadeleyi geliştirmemiz gerekir. Toplumun demokratik kesimleri ve siyasetleri de TTB’nin yanında olmalıdır. İktidarın baskı politikalarına karşı hep birlikte bir mücadele programı oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.

HALK DEMOKRASİ İSTİYOR

AKP’nin başkanlık sistemiyle birlikte son iki yıldır yönetememe krizi yaşadığının altını çizen KESK Eşbaşkanı Bozgeyik, şunları ekledi: “Salgın döneminde de yükselen ekonomik kriz eklendiğinde tam bir çıkmaz içinde. Bu tür sağcı, popülist iktidarlar milliyetçi, ırkçı söylemlerle toplumu kutuplaştırarak bir çatışma zemini oluşturuyor. Halk, demokrasi istiyor. AKP-MHP, son yerel seçimlerde kaybetti, önümüzdeki dönemde yapılacak demokratik seçimde kaybedecekleri açık. Tüm bu saldırıları ömürlerini uzatmak için yapıyorlar, ancak kaybeden onlar olacak.”