Brezilya ve Arjantin’den faşizme karşı Kürtlerle dayanışma mesajı

Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’nın sol partilerinden PSOL ile Arjantin’deki önde gelen sendikalardan CTA tarafından yapılan açıklamalarda, HDP ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.

Brezilya’nın önde gelen sol partilerinden Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL) tarafından yayınlanan açıklamada, Kürt halk iradesine yönelik saldırıya karşı durulacağının altı çizildi.

“PSOL, Türk hükümetinin Amed, Mardin ve Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanlarını görevden alarak, Kürt halkının kendi kaderini tayin etmesine yönelik son saldırılarına şiddetle karşı çıkar” denilen açıklamada, gaspların insan hakları ve demokrasiye saygısızlığın yeni bir göstergesi olduğu vurgulandı.

'HALKIN İRADESİ AKP LEHİNE BERTARAF EDİLDİ'

Açıklamada, şöyle devam edildi: “Erdoğan hükümetinin İçişleri Bakanlığı, insan hakları ve demokrasi sürecine saygısızlığın yeni bir göstergesi olan bu tutumuyla, kısa bir süre önce ülkede yapılan belediye seçimlerinde halkın oy kullanma yetkisini sözü geçen bu üç şehrin yönetimini kendi partisi sağcı AKP lehine bertaraf etmiştir. Türkiye demokrasisine yapılan abesle iştigal bu saldırı, HDP milletvekillerinin Latin Amerika’ya yaptığı gezinin kesintiye uğramasına yol açarak Brezilya’daki faaliyetlerinin iptaline yol açmıştır. Parlamenterler Ebru Günay ve bölge milletvekillerinden Garo Paylan, bu keyfi uygulamayla yüzleşmek ve belediye yöneticilerini seçen kişilerin haklarını savunmak için acilen Türkiye'ye geri dönmek zorunda kalmışlardır.”

ENTERNASYONALİSTLERE ÇAĞRI

Türkiye’de demokrasinin savunulmasının tüm dünya enternasyonalleri için bir görev olduğu dile getirilen açıklamada, Kürt halkı ve HDP’nin yanında olunduğu mesajı verildi.

Açıklama, şu dayanışma çağrısı ve mesajıyla sonlandırıldı: “Şu anki Türk siyasi rejimine son verilmesi ve Türkiye'de demokrasinin savunulması, dünyadaki enternasyonalistler için giderek daha önemli bir dayanışma görevi haline gelmiştir. PSOL olarak, HDP üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu bildirirken, Kürt halkının kendi kaderini tayin etme ve temsilcilerini serbestçe seçme haklarının korunması mücadelesinde yanlarında olduğumuzu beyan ederiz.”

CTA: HDP’Lİ YOLDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

En az 1,5 milyon çalışanı temsil eden Arjantin İşçi Sendikaları Merkezi (CTA) tarafından yapılan açıklamada da Kürt halkı ve HDP’nin yanında olunduğu mesajı verilirken, gaspa ve baskılara karşı çıkılması istendi.

CTA adına Genel Sekreter Ricardo Peidro tarafından yayınlanan açıklamada, “Adalet ve kalkınma partisi AKP’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faşist ve baskıcı politikalarını reddediyoruz” denildi.

CTA’nın Türkiye İçişleri Bakanlığı kararıyla üç büyükşehir belediye eş başkanını görevden alması ve yüzlerce siyasetçinin gözaltına almasının kınadı vurgulanan açıklamada, “Bu durum, Türkiye'de Erdoğan’ın faşist rejimine muhalif olduklarını ifade eden demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve kişileri cezalandırmak isteyen uzun vadeli politikasında bir dönüm noktasından başka bir şey değildir. Teröristlerle bağlantılı oldukları bahanesi altında Erdoğan hükümeti, dun Kürt azınlığın yaşadığı ülkenin Güneydoğu bölgesinde tamamının muhalefet partisine ait olan 3 önemli şehrin belediye eş başkanının görevine son verdi. Bu uygulamalar Türkiye’deki hassas durumun ve ülkedeki insan hakları ihlallerin karakteristik bir göstergesidir” denildi.

CTA olarak, Kürtlere ve diğer halklara yapılan baskılar hakkında bilgilendirmeler yapılacağı belirtilen açıklamada, bununla yetinilmeyeceğinin de altı çizildi.

Açıklamada, şöyle denildi: “Her zaman yaptığımız gibi halkımızı bu konuda bilgilendirmenin yanında HDP, Kürt ve Ermeni haklarının insan hakları ve demokratik özgürlükler mücadelesinde en derin dayanışma dileklerimizi sunarız. Ayrıca ülkemizdeki demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partileri bu saldırıları tavizsiz bir şekilde kınamalarını teşvik ediyoruz.”

CTA açıklamasında son olarak, “haklı mücadelesini veren tüm halklara olduğu gibi Kürt halkı ile HDP’lilerin de mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu bilmelerini isteriz” mesajı verildi.