Cenazesi torbada verilen Arslan'ın ailesine kitlesel ziyaret

Cenazesi 7 yıl sonra torbada verilen Hakan Arslan’ın ailesine kitlesel ziyarette bulunuldu.

Mezopotamya Medeniyetler Beşiği Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYA-DER) Van ve Diyarbakır şubeleri öncülüğünde Amed'in Sur ilçesinde 2015 yılında ilan edilen "sokağa çıkma yasağı" sırasında şehit düşen ve cenazesi 7 yıl sonra torba içerisinde verilen Hakan Arslan’ın, Erzurum Karayazı ilçesine bağlı Çavuşlu köyündeki ailesine kitlesel ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarete, Demokratik Toplum Kongresi (DTK)  Eş Başkanı Berdan Öztürk,  Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanveili Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, partinin milletvekilleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) üye ve yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Köy mezarlığının bulunduğu alanda bir araya gelen kitle, buradan Arslan’ın aile evine yürüyüş gerçekleştirdi. Kitlesel yürüyüşte, “Bijî Serok Apo” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı. Burada “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşun ardından açıklama yapıldı.

'KÜRT HALKI CENAZELERİNE SAHİP ÇIKACAK'

HDP Erzurum İl Eşbaşkanı  Muhammer Duman, cenazelere yönelik uygulamalara tepki göstererek, “Ali Rıza amca yalnız değildir. Hesabını kitabını yapanlar, Kürt halkını görsün, ona göre hesabını yapsın. Kürt halkı Ali Rıza amcanın yanındadır. Devlet cenazeleri ilk kargo ile aileye verdiğinde, böyle davransaydık, diğer cenazelerimizi torba ile vermezlerdi. Kürt halkı cenazelerine sahip çıkacaktır. Kürt halkı birdir, beraberdir” dedi.
MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya, cenazesi kargo ile ailesine teslim edilen HPG’li Agit İpek’i hatırlatarak, “Bir bakıyorsunuz bir babaya oğlunun cenazesi torba ile veriliyor, diğer tarafta bir anneye oğlunun cenazesi kargo ile teslim ediliyor. Yine mezarlıklara saldırılıyor. Bütün bu psikolojik savaşa annelerimiz maruz kalıyor. Bu tür saldırılar karşısında Kürt halkı olarak ailelerimizin yanındayız” şeklinde konuştu.

'ÖLÜLERE SAVAŞ AÇAN ZİHNİYET!'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, aileye başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. “Kürt halkı nerede?” diye soranlara seslenen Beştaş, şunları söyledi: “Kürt halkı davasını, dilini, kültürünü dün olduğu gibi bugün de bırakmayacak. Ali Rıza amcaya torbada verilen kemikler, sadece Türkiye ve Kürdistan'da değil, dünyada da lanetlendi. Hakan'ın evinin önünden, bu torbayı verenleri, bu zihniyeti, ölülere de savaş açan aklı lanetliyorum. Bunun ne insanlıkta ne hiçbir dinde ne hukukta yeri olmadığını da bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tarih ve yaşam mezarla başlar. Yüzyıllık tarih boyunca Kürt halkına yaşatılanlar; ötekileştirme, kimliksizleştirme, asimilasyon politikalarıyla beraber ölülerimize, cenazelerimize dönük saldırılarla devam etti. Bugün hala Şeyh Said ve Seyid Rıza'nın mezarı bilinmiyor ama Kürt halkı onları yaşatıyor.
Cenazenin aileye 7 yıl sonra torba içinde verilmesi eziyettir, insanlığa karşı suçtur. Özellikle tehditleri ve açıklamalarıyla suçlarını daha da büyütüyorlar. AKP-MHP iktidarı ölülere karşı işlediği suçlardan dolayı mahkûm olacak. İnsan haklarından söz eden, demokrasiden söz eden, adaletten söz eden herkese Karayazı'dan çağrıda bulunuyorum: Kürtler söz konusu olunca demokraside yer bulamıyor musunuz? Kürtler söz konusu olunca ölüye yapılan eziyete tepki göstermiyor musunuz? Ölülerimiz neredeyse, mezarlarımız neredeyse, orası bizim toprağımız, ülkemizdir. HDP olarak mezarlarımıza da ölülerimize de sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz."

'TARİHTEKİ TÜM ZALİMLERİ GEÇTİLER'

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, insanlık tarihinde cenazelere dönük saldırıların olmadığını, kabileler arasındaki savaşlarda dahi cenazelere eziyet ve zulmün yapılmadığını belirterek, “Bu bize gösteriyor ki bu devlet zulüm ve vicdansızlıkla tarihteki tüm zalimleri geçti. Hiçbir inançta cenazelere saldırılmamış, her zaman hürmet gösterilmiştir. 90'dan bu yana cenazelerimizle hep oynadılar. En son Hakan Arslan cenazesini de torba ile ailesine verdiler. Bize 'Siz insan değilsiniz, ne ölü ne diri sizi tanımıyoruz' dediler. Fakat Kürt halkının duruşu ve mücadelesi ortada. Siz ne yapıyorsanız yapın, Kürt halkı bu özgürlük yürüyüşüne devam edecek. Bugün yürüyor, yarın da yürüyecek. Özgürlük için mücadelemizi ve direnişimizi büyüteceğiz. Yolumuz başarı yoludur. Halkımızın başı sağ olsun” şeklinde konuştu.

Arslan'ın babası Ali Rıza Arslan, “Bu benim tek değil, hepimizin şehididir” dedi.