Cezaevlerinde açlık grevi direnişi sürüyor

İşkencelerin yaşandığı Trabzon, Bolu, Giresun, Afyon ve İzmir cezaevlerinde açlık grevi direnişi sürüyor.

Cezaevlerinde süren işkenceye karşı tutsakların başlattığı açlık grevi eylemleri yayılıyor. Cezaevlerinde tutsakların mektup, kitap telefon, görüş, hastane sevk hakları engellenirken, İdare ve Gözlem Kurulu, tutsakların tahliyesini keyfi bir şekilde erteliyor. Tutsakların yaşanan tüm bu hak ihlallerine karşı Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi’nde, Bolu F Tipi Cezaevi’nde, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde,  Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde ve Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bedenlerini açlığa yatırdı. Türkiye'nin 5 farklı cezaevinde tutuklular, süreli-dönüşümlü ve süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerini sürdürüyor.  


TRABZON
Trabzon Beşikdüzü T Tipi Cezaevi’nde, Temmuz 2022’den bu yana tutsaklar, 5'er günlük dönüşümlü açlık grevi eylemini sürdürüyor. Tutsaklar, “ortak faaliyetlerinin kısıtlanması, siyasi tutuklulara radyo verilmemesi, çıplak arama dayatmaları, bakanlık veya başkaca kurumlara gönderilen dilekçelerin sebepsiz yere cezaevi idaresince el konulması, kitapların 5 tane ile sınırlandırılması, koşullu tahliye haklarının oluşmasına rağmen tutukluların serbest bırakılmaması, gazetelerin verilmemesi” gibi keyfi uygulamalara karşı çıkıyor.

 
BOLU
Bolu F Tipi Cezaevi’nde, Kasım 2022'den bu yana 3'er tutsak şeklinde 20 gün arayla başlayan süreli-dönüşümlü açlık grevi eylemi devam ediyor. Tutsaklar infaz yakmalara, ortak alan kullanımının kısıtlanması ve cezaevinde devam eden farklı hak ihlallerine karşı eylemlerini sürdürüyor.


GİRESUN
Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 7 Aralık 2022'de başlatılan süreli dönüşümlü açlık grevi eylemi, sorunların çözülme kavuşturulmaması ardından süresiz-dönüşümsüz açlık grevine çevrildi. 31 Ocak'ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemini başlatan Erdal Emeç, Aydın Oğuz, Ahmet Budak, idarenin psikolojik baskısı, Kürt kimliğine yönelik saldırı, hasta tutukluların hastaneye götürülmemesi, Kürtçe kitapların verilmemesi, keyfi uygulamalar ve tutsakların darp edilmesine karşı eylemlerini sürdürüyor.

 
ŞAKRAN
Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde ayakta sayım dayatması, tecrit koşullarının derinleştirilmesi, kitap kısıtlamaları ve ortak havalandırmanın engellenmesine karşı tutsaklar, 2 Ocak 2023’te 10’ar günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattı. Uyarı amacıyla yapılan eylemi ilk olarak tutuklu Yazar Leyla Saraç başlattı. Cezaevinden açlık grevi devam ediyor.  


AFYON
Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde de koğuşlara yönelik baskın ve ayakta sayım dayatmasına karşı tutsaklar, 3 Ocak 2022’de süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı. İlk olarak 2 tutsakların başlattığı açlık grevi eylemini, şu anda 9 tutuklu sürdürüyor.