Cezaevlerinde son durum: İşkence ve ölüm

Elazığ Cezaevindeki tutsaklara disiplin soruşturması başlatılırken, Tarsus'tan da kötü muamele haberleri geldi. Adana'da bir adli tutuklu da ilaçları verilmeyince yaşamını yitirdi.

AKP-MHP rejiminin cezaevlerindeki faşist uygulamaları yayılıyor. Her gün bir hak ihlali haberinin geldiği cezaevlerinde tutsakların can güvenliği de yok.

ELAZIĞ

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı, cezaevinde 16 Şubat’ta ayakta sayım vermedikleri gerekçesiyle gardiyanlar tarafından darp edilen 114 tutuklu hakkında disiplin soruşturması başlattı.

Avukat dışında 2 ay boyunca kimseyle görüştürülmeyecek tutsakların isimleri şöyle:

Yalçın Keskin, Alan İbrahim, Adnan Çakı, Bahattin Keskin, Bedri Çakın, Enver Toptaş, Hayrettin Adlığ, Metin Benice, İbrahim Halil Kılıç, İlhan Bengi, Hüseyin Öktar, Uğur Ahmet Yaşar, Mahsum Yel, Şahin Tiryaki, Mehmet Şirin Çelik, Muhittin Sav, Ferit Bademkıran, Necmettin Sonyacı, Halil İbrahim Akyol, Ahmet Tekin, Ömer Uyan, İdris Yalçın, Abdullatif Eleftoz, Hüseyin Polat, Halil Bilir, Erdal Arslan, Murat Akkurt, Sudan Akıncı, Yüksel Yıldırım, Hüseyin Olan, Murat Munzur, Nesih Deriner, Mustafa Yiğit, Kadir Kevser, Ahmet Küze, Hamdullah Beri, Muhammed Ali Arıktekin, Mehmet Çamık, Mustafa Geylan, Necip Özdil, Mahsun Ceylan, Mahsun Ortaç, Mesut Yaşasın, Adem Bedir, Muhtullah Rabulut, Nihat İlik, Yıldırım Tunç, Hüseyin Solmaz, Mehmet Sıddık Ayaz, Mustafa Zorlucan, Ünal Yiğit, Mahmut Soner, Refik Kaçar, Cihan Gökalp, Erol Çetin, Ercan Binay, Cemalettin Gürsoy, Burhan Renkli, Mahmut Bayram, Fendi Yiğit, Aziz Çiçga, Nurullah Akyüz, Murat Mengüş, Mehmet Dursun, Yaşar Arslan, Beyar Uğurlu, Kasım Sözen, Çetin Atlan, Metin Erdem, Serkan Özer, Ali Çetin Dağkan, Amed Kıran, Furkan Uğur, Turan Çelik, Metin Tanrıverdi, Muhittin Çabuk, Mehmet Sıddık İşiyok, Abdullatif Kandemir, Mustafa Ertukuş, Nimet Yıldız, Ergin Doğru, Ferman Altuntaş, Fırat Zaman, Ferdi Kabar, Naşit Kızılkaya, Ogır Topdemir, Serkan Eren, Giyasettin Filizay, Barış Dayan, Şükrü Yılmaz, Tahsin Çoşar, Yasin Günför, Mustafa Çelik, Serdal Kocakaya, Ümran Cengiz, Behzat Çakar, Rehber Akdoğan, Mehmet Demir, Şirvan Demir, Menduh Kacak, Necattin Korkankorkmaz, Vedat Özer, Ömer Faruk Kılıç, Mahmut Alp, Sinan Demir, Eser Benzer, Ferdi Yılmaz, Rıdvan Kahraman, Soner Öz, Yakup Akkan.

MERSİN

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki yeğeni Rubar Emen ile görüşen Mehmet Salih Emen, tutsaklara dönük baskıların gün geçtikçe derinleştiğini söyledi. Tutsakların yoğun disiplin soruşturmalarına maruz kaldığını belirten Emen, buraya sevk edilen ve daha önce tutuldukları başka cezaevinde açlık grevine giren tutsaklara, eylemlerinin üzerinden aylar geçmesine rağmen hücre cezası verildiğini kaydetti.

Emen, askeri nizamda ayakta sayımın dayatıldığını ve bunu kabul etmeyen tutsakların darp edildiğini aktardı. Emen, yeğeninin şunları söylediğini iletti: "Koğuş 17 kişi olmasına rağmen 10 kişilik yemek getiriliyor. Yemeklerin az olması nedeniyle beslenme noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Koğuşa sayım için gelen gardiyanlar ayakta ve çıplak ayakla sayım dayatmaktadır. Buna karşı çıktığımızda ise hakaretlere, darp ve kötü muameleye maruz kalıyoruz. Yan koğuşumuzda bulunan 6 kişi koğuşlarından alınarak bilmediğimiz başka bir yere götürüldü. Bu nedenle bu kişilerin hayatından endişeliyiz."

Emen, gardiyanların tutsaklara "Savcının okuduğu iddianameyi ve suçlamaları kabul edin. Tekrar buraya geleceksiniz ve bizimle karşı karşıya kalacaksınız" dediğini de belirtti.

Emen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'ne başvurdu.

ADANA

Adana’da adli bir vakadan dolayı 25 Ocak'ta tutuklanarak Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen epilepsi hastası Ömer Yaba’nın, 7 Şubat günü sevk edildiği Adana Kürkçüler Açık Cezaevi'nde 9 Şubat gecesi yaşamını yitirdiği öğrenildi. Yaba Ailesi, oğullarının ölümünden cezaevi girişinde ilaçlarını alan ve geri vermeyen gardiyanların sorumlu olduğunu belirtti. Anne Kadriye Yaba, oğlunun 5 yıldır epilepsi hastası olduğunu ve hayatta kalabilmek için ilaç kullandığını belirtti.

Anne Yaba, Oğlum ilaçlarla hayatta kalıyordu. İçince bir şeyi kalmıyordu. İlaç almayınca da kriz geçiriyordu. Bir süre daha bu ilaçları kullanıp, iyileşecekti. Ancak gardiyanlar buna izin vermedi" dedi.

Baba Bayram Yaba da, oğlunun yaşamını yitirmesinden Kamil isimli başgardiyanın sorumlu olduğunu belirterek, bu gardiyanın oğluna ilacını vermediğini söyledi.

Aile suç duyurusunda bulunurken, dilekçede cezaevinden tahliye edilen Hasan Bekçi’nin verdiği bilgilere de yer verdi. Bekçi, ifadesinde Yaba’nın 9 Şubat gecesi saat 22.00'da sayımından sonra ailesini aradığını, daha sonra yanına gelip başgardiyandan ilaçlarını istediğini ancak verilmediğini belirttiğini aktardı.