Cizre'de TJA'dan 'Xakurkê' ve 'Hasankeyf' eylemi

Cizre'de, Türk ordusunun Xakurkê'ye saldırıları ve Hasankeyf için eylem düzenlendi. Eylemde, çözüm için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan işaret edildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde, Türk ordusunun Xakurkê alanına yönelik başlattığı işgal operasyonu ve sular altında bırakılmak istenen Hasankeyf için basın açıklaması yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü binası bahçesinde yapılan eyleme, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in yanı sıra Amed, Batman, Siirt ve Mardin kentlerinden de çok sayıda TJA aktivisti ile parti üyesi katıldı.

'KATLİAM DÜZEYİNDE TALAN'

HDP’li İmir, açıklamalarını kente bağlı Silopi ile sınırı olan Federe Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan Habur Sınır Kapısı’nda yapmak istediklerini, ancak valilik kararıyla engellendiklerini aktardı.

Farklı noktalardan açıklamaya gelmek isteyen çok sayıda kişinin kontrol noktalarından engellendiğini kaydeden İmir, TJA olarak “keyfi” uygulamalar karşısında mücadele vereceklerini dile getirdi.

“Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü tüm alanlar güvenlik politikaları adı altında katliam düzeyinde bir talana dönüşmüş durumdadır” diyen İmir, yaşanan saldırılarla birlikte, coğrafyanın insansızlaştırmanın, insanları göçe zorlamanın ve doğayı yok etmenin amaçlandığına dikkat çekti. TSK’nin “Pençe” adı altına başlattığı operasyonlar sırasında sivil yerleşim yerlerinin bombalanarak, tarla, bağ ve bahçelerin ateşe verildiğini dile getiren İmir, “AKP-MHP saldırgan politikalarla her seçim döneminde olduğu gibi bu dönemde de iktidarda kalabilmek için ‘beka’ sorununu ortaya atarak, savaş başlatmaktadır. Dün Efrîn, bugün de Kürdistan’ın güneyinde aynı politikaları sürdürmektedir. Kürt ve Kürdistani kimliklere nerede olursa olsun yapılan saldırıların birbirinden bağımsız olmadığını biliyoruz" dedi.

'HASANKEYF' TEPKİSİ

Hasankeyf’in sular altında bırakılması ve çatışmalardan kaynaklı çıkan yangılara müdahalenin engellenmesine tepki gösteren İmir, "Bir dünya mirası olan Hasankeyf için derhal baraj projesi iptal edilmelidir. Yine Güney Kürdistan egemen topraklarına operasyon adı altında yapılan doğa ve tarihi mirasa yapılan saldırıları insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında ele alıyor ve derhal durdurulması için çağrı yapıyoruz" diye konuştu.

ÇÖZÜM OLARAK ÖCALAN İŞARET EDİLDİ

"Kürt sorununun, coğrafyayı sular altında bırakmak ve bombalamakla çözülemeyeceği ortadır" diyen İmir, şu çağrıda bulundu: "Bu nedenle sorunun çözümünün PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan’ın muhatap alınarak, son yapılan avukat görüşmelerinde belirttiği 7 maddelik deklarasyonun çözümün ve barışın deklarasyonu olduğu ve tek yolun demokratik barışçıl bir çözüm olduğunu yineliyoruz. Güney Kürdistan hükümetini, parlamentosunu, siyasal partilerini, aydınlarını ve halkını askeri operasyona karşı ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla karşı çıkmaya çağırıyoruz."