Cumartesi Anneleri, devletin katlettiği Türkoğlu için buluştu

Cumartesi Anneleri, Türk devletinin işkenceyle katlettiği Talat Türkoğlu için buluştu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 992'nci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve hak savunucularının da destek verdiği eylemde, ellerinde karanfiller ve kayıpların fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri/İnsanları, bu haftaki açıklamalarında 1 Nisan 1996 tarihinde Edirne’den ailesinin yanından İstanbul’daki evine gelmek için yola çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu.

Açıklamayı İHD Gözaltına Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Zeynep Yıldız okudu.  
Açıklamada, "JİTEM mensubu Kasım Açık, onun Edirne yakınlarında bulunan Çadırkent’te polisler, askerler ve itirafçılardan oluşan bir ekip tarafından sorgulandığını ve işkence ile öldürülen bedeninin Meriç Nehri’ne atıldığını söyledi. Bu beyanlar üzerine Türkoğlu Ailesi ek bir soruşturma yapılması için savcılığa başvurdu. Ancak savcılık, etkin bir soruşturma yürütmeden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi” dedi.

Gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman’ın ablası Sakine Toraman da "Kayıplarımızı aramaktan, sorumlulardan hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Eylemde gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da konuştu.