Cumartesi Anneleri Zeynel Kürsep için buluştu

Cumartesi Anneleri, 24 Mart 1994 tarihinde Batman’da Hizbullah tarafından kaçırılıp kaybedilen Zeynel Kürsep'in akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbeti ve belli olan faillerin yargılanması için Galatasaray Meydanı’nda 676’ncı kez buluştu. Eylemde 1994 yılında Batman'da Hizbullah tarafından kaçırılarak kaybedilen Zeynel Kürsep'in akıbeti soruldu. Bu haftaki eyleme 1.5 yıl tutuklu kaldıktan sonra dün tahliye olan Gazeteci Murat Sabuncu da katıldı.

'KÜRT VE DEVRİMCİ OLDUKLARI İÇİN...'

İlk sözü alan gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin, gazeteciler Ahmet Şık ve Murat Sabuncu'nun serbest bırakılmasına değinerek, yarın ne olacağının belirsiz olduğunu ifade etti. Bilgin, kendilerinin de yıllardır mücadele ettiklerini ve böyle bir belirsizlikler ve adaletsizliklerle çok karşılaştıklarını hatırlattı. Gözaltında kaybedilenlerin Kürt, devrimci ve sosyalist oldukları için hedef alındığını vurgulayan Bilgin, bu zulme son vermek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise "Ömrümüz belirsizlikleri belli etmekle geçti" derken, Zeynel Kürsep gibi diğer kayıpların akıbetinin açıklanması için devletin hiçbir şey yapmamasını teşhir etti.

KÜRSEP'İN HİKÂYESİ

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına bu haftaki açıklamayı ise Hüseyin Taşkaya'nın kızı Serpil Taşkaya okudu. Taşkaya, 676 haftadır gözaltında kaybedilen için devlete meydandan seslendiklerini ama bütün iktidarların inkar ve cezasızlıkla bu talebi karşıladığını kaydetti. '90'lı yıllarda devletin bazı aşiretleri ve Hizbullah'ı kullanarak insanları gözaltına aldığı, katlettiğini hatırlatan Taşkaya, "Bu topraklar zorla kaybetme cehennemine dönüştürüldü" dedi. Asker ve polis tarafından eğitilen Hizbullah'ın üs haline getirdiği Batman'da çok sayıda kişiyi kaçırarak katlettiğine dikkat çeken Taşkaya, bu kaçırılıp bir daha haber alınmayan birisinin de 24 yaşındaki Zeynel Kürsep olduğunu söyledi.

Kürsep’in 24 Mart 1994 günü hasta olduğu için Batman Devlet Hastanesi'ne gittiği gün kaçıldığın belirten Taşkaya, Kürsep’in yaşadıklarını şöyle anlattı: "Hastaneden ayrılan Zeynel Kürsep, Diyarbakır Caddesi'nde yürürken yanına yaklaşan bir arabada bulunan silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Kendisi de Hizbullah tarafından kaçırıldıktan yaklaşık 11 ay sonra fidye karşılığı serbest bırakılan F.T. isimli şahıs; Zeynel Kürsep ile aynı sığınakta 8 ay kadar birlikte tutulduğunu, kendisi serbest bırakıldığında Zeynep Kürsep'in hala sığınakta olduğunu söyledi ve Kürsep'in tutulduğu evlerin adresini verdi.”

Kürsep'in tutulduğu evler ve kaçıran kişilerin kimliklerinin belli olmasına rağmen yapılan bütün başvuruların sonuçsuz kaldığına işaret eden Taşkaya, ailesinin 24 yıldır Kürsep'ten bir haber alabilmek için mücadele ettiğini kaydetti.